HDP yetkilileri, AYM'de açilan kapatma davasinda sözlü savunma yapmayacakAli Kemal Akan

HDP yetkilileri, AYM'de açilan kapatma davasinda sözlü savunma yapmayacakAli Kemal Akan

ANKARA (AA) - Halklarin Demokratik Partisi (HDP) yetkililerinin, Anayasa Mahkemesinde (AYM) açilan kapatma davasinda 11 Nisan'da sözlü savunma yapmayacagi bildirildi.

HDP'den yapilan açiklamada, parti hakkinda açilan kapatma davasinda, sözlü savunmanin seçim sonrasina birakilmasina iliskin yaptiklari basvurularin AYM tarafindan gerekçesiz olarak reddedildigi, 11 Nisan'da partinin sözlü savunma vermesi için tarih belirlendigi ifade edildi.

"Serbest ve adil seçimlere müdahale anlamina gelen AYM'nin bu tutumuna karsi partimiz 11 Nisan'da sözlü savunma vermeyecektir." denilen açiklamada, partinin buna iliskin dilekçesinin AYM'ye sunuldugu belirtildi.

HDP'nin sözlü savunma verilmeyecegine iliskin dilekçesinde su ifadeler yer aldi:

"Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginin sözlü mütalaasi mahkemenizce 10 Ocak 2023 tarihinde dinlenmis, ardindan 26 Ocak 2023 tarihinde müvekkil partinin sözlü savunmasinin yapilmasi için 14 Mart 2023 tarihi belirlenmistir. Ülkenin içinden geçtigi siyasal süreç, yasanan deprem felaketi ve seçim dönemine resmen girilmis olmasi gibi esasli sebeplerden ötürü sözlü savunma tarihinin seçim sonrasina birakilmasi talebini içeren üç ayri dilekçe farkli tarihlerde Yüksek Mahkeme'ye ibraz edilmistir. 16 Ocak 2023 ve 15 Mart 2023 tarihli talepler hakkinda Yüksek Mahkeme tarafindan gerekçesiz sekilde ret karari verilmis, 6 Mart 2023 tarihli talep hakkinda ise kabul karari verilip sözlü savunma tarihi 11 Nisan 2023 olarak belirlenmistir.

Yukarida tarihleri belirtilen ve müvekkil parti tarafindan Yüksek Mahkeme’ye sunulan üç dilekçe ile sözlü savunmanin neden seçim sonrasina birakilmasi gerektigi tüm yönleri ile detayli olarak izah edildiginden burada ayrica bir açiklama yapilmayacaktir. Müvekkil partinin seçim dönemine resmen girilmis olmasi, aday adaylik basvuru süreçleri, parti lansmani, milletvekili aday tanitimi, seçim programi, miting, toplanti ve siyasi çalismalarin yarattigi yogunluk sebebi ile belirlenen tarihte sözlü savunmasini yapmasi imkan dahilinde degildir. Türkiye demokrasi ve hukuk tarihini önemli ölçüde etkileyecek olan bu davada yapilacak olan sözlü savunmanin bu yogun çalisma süreci içerisinde yapilmasi mümkün olmayacaktir. Bu itibarla 11 Nisan 2023 tarihinde sözlü savunma yapamayacagimiz konusunda Yüksek Mahkeme’yi bilgilendirme zarureti hasil olmustur."