BM Genel Sekreteri Guterres'ten G7 Liderler Zirvesi öncesinde nükleer silah uyarisiFaruk Hanedar- Guterres, yapay zekanin silah olarak kullanilmasi konusundaki endisesini dile getirerek bu konuda düzenleme yapilmasi çagirisinda bulundu

BM Genel Sekreteri Guterres'ten G7 Liderler Zirvesi öncesinde nükleer silah uyarisiFaruk Hanedar- Guterres, yapay zekanin silah olarak kullanilmasi konusundaki endisesini dile getirerek bu konuda düzenleme yapilmasi çagirisinda bulundu

ANKARA (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 19-21 Mayis tarihlerinde Japonya'nin Hirosima kentinde düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi'ne katilacak liderleri, nükleer silahlari "hiçbir kosulda" kullanmama politikasina bagli kalma konusunda uyardi.

Kyodo News'in haberine göre, New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilere açiklamalarda bulunan Guterres, nükleer silah sahibi ülkelerin bu silahlari "hiçbir kosulda" kullanmayacaklarini ilan etme zamaninin geldigini söyledi.

Japonya'nin nükleer saldiriya maruz kalmis tek ülke olarak bu konuda "özel ahlaki otorite" oldugunu belirten Guterres, Hirosima'da yapilacak zirve öncesi, "Silahsizlanmanin ve özellikle de nükleer silahsizlanmanin yeniden canlandirilmasi gerektigi konusunda israrci olmamiz gereken an bu andir." dedi.

- Yapay zeka sistemine düzen getirilmeli

Guterres, yapay zekanin silah haline getirilmesinden duydugu endiseyi de dile getirerek "Bir gün herhangi bir asamada insana ihtiyaç duymayan silah sistemlerine sahip olacagimiz fikri kesinlikle kabul edilemez." diye konustu.

Yapay zeka alaninda düzenleme yapma kolay olmasa da ülkelerin kirmizi çizgiler belirlemeyi kabul etmesi gerektigine isaret eden Guterres, "Yapay zeka gelismelerinin ön saflarinda yer alan girisimciler bile sisteme bir düzen getirmemiz gerektigini kabul ediyor." ifadelerini kullandi.

- Tahil Koridoru anlasmasinin yenilenmesi

Guterres, Rusya ile Ukrayna arasinda devam eden savasa ve etkilerine iliskin yaptigi degerlendirmede, savasin etkilerinin basta gida fiyatlari olmak üzere tüm dünyada hissedildigini söyledi.

Türkiye'nin çabalari ile BM arabuluculugunda imzalanan "Karadeniz Tahil Koridoru" anlasmasinin yarin sona erecegini hatirlatan Guterres, anlasmanin bu tarihten önce yenilenmesini bekledigini dile getirdi.

Guterres'in G7 zirvesinde iklim degisikligi ve küresel mali sistem reformu konulu oturumlara katilmasi ve Japonya Basbakani Kisida Fumio ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Japonya Basbakani Kisida'nin ev sahipliginde düzenlenecek zirveye, G7 ülkelerinin yani sira Avustralya, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Vietnam misafir statüsünde davet edildi.