Brent petrolün varil fiyati 81,24 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 81,24 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 81,24 dolardan islem görüyor.

Dün 84 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 81,59 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.33 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,4 azalarak 81,24 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,18 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki düsüste, ABD ve AB'de merkez bankalarinin beklenenden daha güçlü faiz politikalari yürütecegi ve ekonomik yavaslamanin petrol talebini azaltacagi endiseleri etkili oldu.

Piyasalar bugün açiklanacak ABD'nin istihdam raporundaki verilere odaklanirken, raporda yer alan tarim disi istihdamin 205 bin artmasi, issizlik oraninin ise yüzde 3,4'te sabit kalmasi bekleniyor.

Fed Baskani Jerome Powell, bankanin 21-22 Mart'ta gerçeklesecek toplantisiyla ilgili herhangi bir karar almadiklarini, açiklanacak verilerin analiz edilecegini belirtmisti.

Powell, verilerin bütününün daha hizli sikilasmanin gerekli oldugunu göstermesi halinde faiz artislarinin hizini artirmaya hazir olduklarini vurgulamisti.

Arz tarafinda ise Rusya’nin üretim kesintilerinin miktarinin açiklanandan daha yüksek olabilecegi beklentileri fiyatlarin hizli düsüsünü frenliyor.

Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak, geçen ay yaptigi açiklamada, martta petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacaklarini açiklamisti.

Ancak Rusya'nin martta bati limanlarindan petrol ihracatini subata göre yüzde 10'a kadar azaltmayi planladigina iliskin haber akisi, arz endiselerini artirarak fiyatlari destekledi.

Brent petrolde teknik olarak 81,61 ile 81,77 dolar araliginin direnç, 81,05 ile 80,89 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi vurgulaniyor.