ABD Hazine Bakani Yellen, SVB için kurtarma paketine sicak bakmadiDilara Zengin Okay- Janet Yellen: - "Bunu (Kurtarma paketi) bir daha yapmayacagiz. Ancak mevduat sahipleri konusunda endiseliyiz ve onlarin ihtiyaçlarini karsilamaya odaklandik"

ABD Hazine Bakani Yellen, SVB için kurtarma paketine sicak bakmadiDilara Zengin Okay- Janet Yellen:
- "Bunu (Kurtarma paketi) bir daha yapmayacagiz. Ancak mevduat sahipleri konusunda endiseliyiz ve onlarin ihtiyaçlarini karsilamaya odaklandik"

WASHINGTON (AA) - ABD Hazine Bakani Janet Yellen, Silikon Vadisi Bankasi'nin (SVB) kurtarilmayacagini ancak mevduat sahiplerini korumak için çalistiklarini ifade etti.

Bakan Yellen, CBS televizyonuna verdigi röportajda, SVB çevresindeki gelismeler ve ABD bankacilik sistemindeki endiselere iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Amerikan bankacilik sisteminin güvenli ve iyi sermayelendirilmis oldugunu belirten Yellen, yasanan durumu ele almak için uygun politikalari tasarlamak üzere tüm hafta sonu bankacilik düzenleyicileriyle çalistigini aktardi.

Yellen, bir bankada yasanan sikintilarin saglam olan diger bankalara yayilmamasindan emin olmak istediklerini kaydetti.

Durumun sektörü korumak için banka kurtarma paketlerine yol açan yaklasik 15 yil önceki finansal krizden çok farkli oldugunu vurgulayan Yellen, "Bunu (Kurtarma paketi) bir daha yapmayacagiz. Ancak mevduat sahipleri konusunda endiseliyiz ve onlarin ihtiyaçlarini karsilamaya odaklandik." ifadesini kullandi.

- 2008'den bu yana en büyük iflas

Kaliforniya merkezli SVB'nin, 21 milyar dolarlik tahvil pozisyonunu yaklasik 1,8 milyar dolar zararla kapatmasi ve 2 milyar dolarin üzerinde sermaye artirimina gidecegini duyurmasi sonrasi geçen hafta, hisse fiyati yüzde 60'in üzerinde deger kaybetmisti.

Bazi girisim sermayesi yatirimcilarinin sirketlere paralarini bankadan çekmelerini tavsiye etmesi sonrasi bankanin kayiplarinin sürmesiyle islemleri askiya alinmisti.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), 10 Mart'ta piyasalarda düsüse neden olan SVB'ye kayyum atandigini bildirmisti. FDIC'den yapilan açiklamada, SVB'nin bu yil iflasa ugrayan ilk FDIC sigortali kurum oldugu kaydedilmisti.

SVB'nin iflasi, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de kayitlara geçen en büyük banka iflaslarindan biri olmustu. Bu türden en büyük iflas, 2008'deki kriz sirasinda Washington Mutual tarafindan yasanmisti.

ABD'nin 16. büyük bankasi olan SVB, teknoloji endüstrisi bankaciliginda uzmanlasmisti.