Iran ile Endonezya ticarette ulusal para birimlerini kullanma karari aldiAhmet Dursun- Endonezya Devlet Baskani Joko Widodo ile Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Cakarta'da bir araya geldi - Iran ile Endonezya arasinda tercihli ticaret anlasmasi ve karsilikli olarak vizelerin kaldirilmasi basta olmak üzere 11 isbirligi anlasmasi imzalandi

Iran ile Endonezya ticarette ulusal para birimlerini kullanma karari aldiAhmet Dursun- Endonezya Devlet Baskani Joko Widodo ile Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Cakarta'da bir araya geldi
- Iran ile Endonezya arasinda tercihli ticaret anlasmasi ve karsilikli olarak vizelerin kaldirilmasi basta olmak üzere 11 isbirligi anlasmasi imzalandi

ANKARA (AA) - Endonezya'yi ziyaret eden Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, iki ülkenin ticari iliskilerinde ulusal para birimlerini kullanma karari aldiklarini açikladi.

Iran resmi haber ajansi IRNA'ya göre, resmi ziyaret kapsaminda kalabalik bir heyetle Endonezya'ya giden Reisi, Devlet Baskani Joko Widodo tarafindan baskent Cakarta'daki Merdeka Sarayi'nda törenle karsilandi.

Ardindan Reisi ile Widodo, bir araya gelirken iki ülkenin üst düzey heyetleri de görüsmelerde bulundu. Iki ülke arasindaki görüsmelerde, ikili, bölgesel ve uluslararasi konular ele alindi.

Görüsmelerin sonrasinda Reisi ve Widodo'nun huzurunda düzenlenen törenle iki ülke arasinda 11 isbirligi anlasmasi imzalandi.

Anlasmalar, tercihli ticaret, vizelerin kaldirilmasi, kültürel etkilesim, farmasötik ürünler, bilim ve teknoloji ile petrol ve gaz alanlarinda isbirligini kapsiyor.

Imza töreninin ardindan iki ülke liderleri arasinda düzenlenen basin toplantisinda konusan Reisi, Müslüman ve komsu ülkelerle isbirliginin Iran'in dis politikasinin önceligi oldugunu, bu baglamda Endonezya ile iliskilerin genisletilmesinin de Iran için büyük öneme sahip oldugunu söyledi.

Reisi, Endonezya ziyaretinin iki Islam ülkesi arasindaki iliskilerin güçlenmesine yol açmasini umdugunu dile getirerek, Endonezyali mevkidasinin da Tahran'i ziyaret edecegini aktardi.

Tahran-Cakarta arasindaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çikarilmasini hedeflediklerini belirten Iran Cumhurbaskani "Iki ülke, ticari iliskilerini ulusal para birimleriyle gerçeklestirme karari aldi. Bugün iki ülke yetkililerinin çesitli alanlarda isbirligine yönelik çok sayida belgeye imza atmasi, iliskileri her alanda gelistirme konusundaki kararliliklarini gösteriyor." diye konustu.

Reisi, Iran ve Endonezya'nin Filistin meselesi ve Afganistan dahil olmak üzere birçok bölgesel ve uluslararasi konuda ortak görüslere sahip oldugunu söyledi.

Endonezya Devlet Baskani Widodo da Iran ile anlasmanin, Endonezya ile Iran arasindaki ticareti artiracagini umdugunu ifade etti.

Endonezya Ticaret Bakanligi tarafindan Reisi'nin ziyaretine iliskin yapilan açiklamada, iki ülke arasinda imzalanan tercihli ticaret anlasmasinin ABD'nin Iran'a yönelik tek tarafli yaptirimlarina karsi önemli olduguna isaret edildi. Açiklamada, Reisi'nin ziyaretinin Iran'in Endonezya ile baglarini derinlestirecegi belirtildi.

Bakanligin verilerine göre, Endonezya ile Iran arasindaki ticaret hacmi ABD'nin tek tarafli yaptirimlara yeniden baslamasinin ardindan 2019'da bir önceki yila göre, 715 milyon dolardan 141 milyon dolara indi. Iki ülke arasindaki ticaret 2022'de ise önceki yila göre yüzde 23 artarak, 257 milyon dolara yükseldi.

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, ziyaret öncesi baskent Tahran'da yaptigi açiklamada, Iran ve Endonezya'nin ABD'nin basini çektigi tek tarafliliga karsi birlestigini ve iki Müslüman ülkenin bölgede kalici baris ve güvenligi destekledigini söylemisti.