Sudan'daki Türk üniversiteleri egitim fuari sona erdi Ömer Erdem,Ahmed Satti

Sudan'daki Türk üniversiteleri egitim fuari sona erdi Ömer Erdem,Ahmed Satti

HARTUM (AA) - Türkiye'nin Hartum Büyükelçiligi Egitim Müsavirliginin organize ettigi ve 9 Türk üniversitesinin katilimiyla gerçeklestirilen gezici egitim fuari sona erdi.

Baskent Hartum'daki Nileyn Üniversitesinin konferans salonunda yapilan kapanis programina, Sudan Egitim Bakani Mahmud Sirrelhatim el-Huri, Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Ismail Çobanoglu, Sudan Yüksekögretim Bakanligi Temsilcisi Asim Ahmed, Nileyn Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. El-Hadi Adem, büyükelçilik Egitim Müsaviri Doç. Dr. Gökhan Bozbas, Sudan ve Türk üniversitelerinin yetkilileri katildi.

Bakan Huri, yaptigi konusmada, gezici egitim fuarinin kapanis programina katilmaktan dolayi duydugu memnuniyeti dile getirerek, fuarin, Türkiye ve Sudan arasindaki iliskileri derinlestirdigine ve güçlendirdigine isaret etti.

Ikili iliskileri iki ülke halklarina katki saglayacak sekilde gelistirmeye çalisacaklarini kaydeden Huri, Sudanli ögrencilerin Türkiye'de okumaya istekli olduklarini ama dogru bilgiye ulasmakta zorlandiklarini, fuarin bu anlamda önemli bir boslugu doldurdugunu vurguladi.

Büyükelçi Çobanoglu da egitim fuari kapsaminda Sudanli ögrencilerin birebir Türk üniversiteleri yetkilileriyle temasa geçerek hem üniversiteler hakkinda bilgi aldiklarini hem de burslar hakkinda bilgilendirildiklerini belirtti.

Çobanoglu, gelecek dönemde üniversiteler arasindaki temaslarin ve isbirligi protokollerinin artarak devam etmesi için ellerinden geleni yapacaklarinin altini çizdi.

- 9 üniversite, 27 liseyi ziyaret ettiler

Egitim Müsaviri Bozbas, AA muhabirine su açiklamalarda bulundu:

"Bugün burada gezici Türk üniversiteleri Egitim Fuarimizin kapanisini yapiyoruz. Müsavirlik olarak burada 10 aydir hizmet veriyoruz ve karsilastigimiz en büyük sorunlardan bir tanesi Sudanli gençlerin Türkiye'deki egitim sistemi ve egitime kabul sartlari konusunda çok fazla eksik bilgiye sahip olmasiydi. Bunlarin önüne geçebilmek için Türkiye'den gelen 9 üniversite, Sudan'da 27 liseyi ziyaret ederek, Türkiye'deki yüksek egitim sistemiyle alakali kabul sartlari, harç fiyatlari, nasil basvuru yapilacagi, sinavlar varsa sinavlara nerede ve nasil girilecegi, sinavlarin içerigi hakkinda bilgiler verdi."

Fuarin son iki gününde ise Türkiye'den gelen üniversitelerin Sudan'in farkli üniversitelerini ziyaret ederek akademik isbirligi konusunda mutabakat zabitlari imzaladiklarini söyleyen Bozbas, "Türk ve Sudan üniversiteleri, iliskilerin nasil ilerleyecegi hakkinda, birbiriyle görüs alisverisinde bulundular ve bundan sonraki süreç içerisinde de Türkiye'deki egitim kurumlariyla Sudan egitim kurumlari arasinda çok ciddi anlamda bir isbirliginin önünü açmak için elimizden gelen her seyi yapacagiz." ifadelerini kullandi.

- Iyi niyet ve isbirligi protokolleri imzalandi

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Uluslararasi Ögrenci Koordinatörü Prof. Dr. Ibrahim Kürtül, "Fuar kapsaminda ilk iki gün Hartum'daki degisik liselerdeki ögrencilerle bir araya geldik. Bu ögrencilere üniversitemiz, Türkiye'de uluslararasi ögrenci olmayla ilgili durumlar hakkinda bilgiler verdik. Karsilikli görüs alisverisinde bulunduk. Daha sonra ise Nileyn, Bahri ve Sudan Ürdün Üniversiteleri olmak üzere Hartum'da bulunan üniversite heyetleri ile görüstük ve onlara üniversitemizi tanittik. Türkiye'de uluslararasi ögrenci olmayi anlattik. Türkiye'deki üniversitelerdeki sistemlerle ilgili görüs alisverisinde bulunduk." seklinde konustu.

Sudan'dan Türkiye'ye egitim için gelmek ve uluslararasi ögrenci olmak isteyen ögrencilere yönelik, Türkiye'deki üniversitelerin sistematigi ve bununla ilgili bilgiler verdiklerini dile getiren Kürtül, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi ile degisik üniversiteler arasinda karsilikli isbirlikleri ile ilgili iyi niyet belgeleri ve protokoller imzaladiklarini ifade etti.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Dis Iliskiler Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Taskin Öztas, "Dost ve kardes ülke olan Sudan'da hem üniversitemizi hem ülkemizi tanitmak, egitim alaninda sinir tanimayan dünyada kendilerine lisans ve lisansüstü programlarda bir sans tanimak için buradayiz. Dolayisiyla da bu fuara katilmaktan son derece mutlu olduk. Türkiye'ye karsi sevgi var ve dolayisiyla da biz bu karsilikli ilgiyi egitim ortaminda aktive etmek istiyoruz." degerlendirmesini yapti.

- "Sudanli ögrencilerden üniversitemize yogun ilgi var"

Erzurum Teknik Üniversitesi Dis Iliskiler Koordinatörü Doç. Dr. Eyüphan Manay, fuara katildiklarindan dolayi mutlu olduklarini dile getirerek, "Sudanli ögrencilerden üniversitemize yogun ilgi var. Bu ilgiyi karsilayabilmek için gerek kontenjanlar gerekse onlarin yönlendirmeleri bakimindan yardimci olacagimizi söyledik. Onlar da gerek lisans düzeyinde gerekse lisansüstü düzeyde üniversitemizi tercih etmek istediklerini belirttiler. Buradan bütün Sudanli ögrencileri egitimde dijitallesmenin öncü üniversitelerinden biri olan Erzurum Teknik Üniversitesine bekliyoruz. Insallah onlarla Türkiye'de bulusmayi ümit ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Bayburt Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Koordinatörü Dr. Musa Kaya da kendileri için güzel bir tecrübe oldugunun altini çizerek sunlari kaydetti:

"Burada liseleri ziyaret ettik, üniversitemiz hakkinda bilgi verdik. Ayrica dünden beri farkli üniversiteleri ziyaret ediyoruz. Onlarla isbirlikleri hakkinda konusuyoruz. Gerçekten gittigimiz hemen her yerde çok büyük ilgiyle karsilandik. Bu bizi gerçekten mutlu etti. Umarim ilerleyen zamanda iliskilerimiz ve isbirligimiz daha da artar. Çünkü bunun için burada çok büyük bir istek var. Biz de buna haziriz. Umariz Türkiye'de Sudanli ögrenci sayisi her anlamda artar. Bunun için elimizden geleni yapacagiz."