Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, canli yayinda sorulari yanitladi: (1)Harun Kutbe- "Savunma sanayi cari açik anlaminda en büyük alanlarimizdan birisiydi. Yüzde 15-20'lerden bunu 80'lere getirdigimizde bu çok ciddi katma deger sagladi"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, canli yayinda sorulari yanitladi: (1)Harun Kutbe- "Savunma sanayi cari açik anlaminda en büyük alanlarimizdan birisiydi. Yüzde 15-20'lerden bunu 80'lere getirdigimizde bu çok ciddi katma deger sagladi"

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Savunma sanayi cari açik anlaminda en büyük alanlarimizdan birisiydi. Yüzde 15-20'lerden bunu 80'lere getirdigimizde bu çok ciddi katma deger sagladi." dedi.

Ankara'dan AK Parti milletvekili adayi olarak gösterilen Oktay, Ülke TV'de katildigi canli yayinda, gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Oktay, seçimi ilk turda bitirme yönünde çalistiklarini ve sahadan aldiklari geri dönüslerin de bu beklentilerini destekledigini belirterek, "Türkiye'nin gelecegi için güven ve istikrar konusu çok önemli. Biz olaya sadece seçimler olarak bakmiyoruz. Türkiye'nin istikrari, gelismesi ve kalkinmasi olarak bakiyoruz." diye konustu.

Yurtdisinda 1 milyon 200 bine yakin kisinin oy kullandigina isaret eden Oktay, "2018'de toplamda oy kullanan 1 milyon 50 bin civarindaydi. Dün itibariyla onu asmis durumdayiz. Simdi 3,4 milyon seçmen, 277 bin yeni seçmenimiz var. Türkiye'deki gelismeler, muhalefetteki kargasa ve Türkiye'ye yönelik tehditlerin içeriden ve disaridan çok belirgin hale gelmis olmasi, çok açik sekilde bunun ifade ediliyor olmasi, aslinda bizim seçmenimizi daha da motive ediyor." ifadesini kullandi.

- "Olayi çok daha net hale getiriyor"

Oktay, Türkiye'deki 14 Mayis seçimlerine yönelik yabanci basinda yer alan haberlere iliskin soruya ise su yaniti verdi:

"Bu tür haberler, milletimiz açisindan baktigimizda olayi çok daha net hale getiriyor. Türkiye'deki seçimler niye dünyanin en önemli seçimi olsun? Evet Türkiye önemli. Ama baskalari için niye Türkiye birdenbire en önemli ve izlenmesi gereken bir merkez oldu? Önceden baskalarinin kendi ülkelerinin çikarina belirledikleri dis politikalari vardi. Bu politikalari uygulayan ülkeler vardi. Bu ülkelerden birisi de Türkiye'ydi. Hangi bölgeyle ilgili? Balkanlarla, Orta Dogu, Orta Asya ve belli oranda Afrika ile ilgiliydi bu. Özellikle Bati'nin bölgeye iliskin hedefleri belli. Bölgenin yeniden yapilandirilmasiyla alakali, bölgenin yeniden sekillendirilmesiyle alakali, bölgeye olan yaklasimlari belli. Türkiye'nin kenarindaki yeni bir terör devletinin olusturulmasi ki o da bir ara geçis dönemi aslinda. Nihai hedefin orada bir terör devleti olarak kalmayacagini da biliyoruz. Asil, bölgenin tamamen yeniden sekillendirilmesiydi, bunun önüne engel olan Türkiye oldu. Çünkü, önceden oldugu gibi onlarin politikalarini hayat geçirecek bir Türkiye ve Türkiye'deki yönetim ve lider yoktu."

Türkiye'nin, bölgenin yeniden yapilandirilmasina yönelik hamleleri geciktirdigine dikkati çeken Oktay, "Bunu ne pahasina olursa olsun yapmak istiyorlar. Kuzeydeki karisikliklar da tesadüfi degil. Ukrayna-Rusya savasi da tesadüfi degil. Düsünün, Türkiye'nin baris görüsmelerini, Cumhurbaskanimizin ve Disisleri Bakanligimizin bu konudaki tüm gayretlerini... Bati bir anda savas bitecek diye korktu. Yukarida bir Dogu-Bati arasindaki güç mücadelesinin ve kaymasinin getirecegi birçok kaosu, çatismayi ve kompleksleri konusuyorduk. Fransa'nin Türkiye düsmanligi neden kaynaklaniyor? Afrika'daki çikariyla alakali. Türkiye'nin oraya girmis olmasi, Fransa'nin ve benzer ülkelerin, oradaki zulmünü ve zalimligini ortaya çikariyor. Türkiye, yardim ederek ve esit mesafede giriyor. Öyle olunca birden rahatsiz oluyorlar." görüsünü paylasti.

- "Biz farkli bir yol denedik"

Oktay, ekonomiye iliskin orta ve uzun vadede istikrar ve güven ortaminin saglanmasini hedeflediklerini, pandemiden itibaren piyasalarda ve tedarik zincirlerinde bozulmalar yasandigini ve bu kirilmalarin beklenmedik davranislara, fiyat ve enflasyon artislarina dönüstügünü belirtti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, sözlerini söyle sürdürdü:

"Enflasyonla mücadele boyutunda birçok ülke faiz artirimini kullandi. Biz farkli bir yol denedik. Pandemi döneminde baslayan ve sonra Rusya-Ukrayna kriziyle birlikte enerji krizine de dönüsen yapida, biz israrla bir bosluk olacagini öngördük, özellikle tedarik boyutunda. Tek merkezli yapidan çoklu üretim merkezlerine dönüsecegini öngördük, bunu firsata dönüstürmek istedik. Yatirim, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme dedigimiz bir yöntemle firsata dönüstürmek istedik. Faizleri artirdiginizda yatirimlar kisilacagi için istihdama, issizlige yansiyacakti, o da tekrar üretime ve ihracatin tekrar asagi yönelmesine... Durgunluk olacakti. Zaten yüksek faiz politikasi çerçevesinde bu ülkelerin çogunda resesyon isareti görülmeye baslandi. Farkli bir yolla yatirimlari, istihdami artiralim dedik. Özellikle issizligi düsürmek istedik. Üretimi artiracak sekilde kredileri, yatirimci ve isletmeci için daha ucuz hale getirelim, daha düsük faizle gidelim politikasini öngördük. Bu bizim, ihracatin artmasi çerçevesinde dogru bir yönde ilerlememize sebep oldu. Issizligi indirdik. Buradan farkli bir boyuta geçmek istiyoruz. Cari fazla hedefli büyümede üretimi artirmak zorundasiniz istikrarli sekilde. Buna nerede basladik biz? Savunma sanayi cari açik anlaminda en büyük alanlarimizdan birisiydi. Yüzde 15-20'lerden bunu 80'lere getirdigimizde bu çok ciddi katma deger sagladi. Simdi enerjiyle devam ediyoruz, yerlilesme ve millilesmeye. Disariya verdigimiz 100 milyar dolarin 50 milyar dolarinin içeride kaldigini düsünün. Rusya-Ukrayna kriziyle birlikte bizim 60 milyar dolarlik ilave enerji maliyetimiz çikti bir yilda. Saglikta bunu yapmaya basladik. Saglikta sadece kendi vatandasimiza saglik hizmeti vermekle kalmadik, saglik turizmine dönmeye basladik. Ayrica turizm alaninda 50 milyon turistin üzerine çiktik."

Gida alaninda yapisal bir dönüsümü ve arz güvenligini saglamayi hedeflediklerini ve tarimda sözlesmeli üretimi gündeme getirdiklerini dile getiren Oktay, belirlenen ihtiyacin sözlesmeli üretimle karsilandigi bu yöntemle, gida arzinda dalgalanmalarin önüne geçilecegini, böylece çiftçinin de tüketicinin de kazanacagi bir "kazan-kazan" iliskisinin kurulacagini söyledi.

Oktay, kira artislarinda geçici olarak yüzde 25'lik üst limit koyduklarini ve ev sahiplerine "insafli olun" dediklerini belirterek, konut arz güvenliginin saglanmasi için konut üretimini hizli bir sekilde artirdiklarini kaydetti.

(Sürecek)