Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Özhaseki, Kayseri'de konustu:Esma Küçüksahin,Ramazan Kaya- "Özellikle basta Istanbul olmak üzere birçok sehrimizi, kentimizi deprem gelmeden daha saglikli, daha güvenli hale getirmek için de bir gayretimiz olacak"

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Özhaseki, Kayseri'de konustu:Esma Küçüksahin,Ramazan Kaya- "Özellikle basta Istanbul olmak üzere birçok sehrimizi, kentimizi deprem gelmeden daha saglikli, daha güvenli hale getirmek için de bir gayretimiz olacak"

KAYSERI (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, "Özellikle basta Istanbul olmak üzere birçok sehrimizi, kentimizi deprem gelmeden daha saglikli, daha güvenli hale getirmek için de bir gayretimiz olacak." dedi.

Kayseri Valiligini ziyaret eden Özhaseki, burada yaptigi konusmada, seçimlerin ardindan Türkiye Yüzyili'ni insa etmek için gayret ettiklerini söyledi.

"Asrin felaketi" olarak adlandirilan 6 Subat'ta yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerin 11 ili, 100'e yakin ilçeyi, 1000'e yakin köyü ve 14 milyondan fazla insani etkiledigini animsatan Özhaseki, depremlerde 50 binden fazla insanin hayatini kaybettigini dile getirdi.

Maddi hasarin boyutunun da çok fazla olduguna dikkati çeken Özhaseki, konusmasini söyle sürdürdü:

"Epey bir yük bizi bekliyor. 680 bine yakin konut insaatini yapmak durumundayiz. 170 bin civarinda da tek katli depo, is yeri, ahir, köy evi gibi yerleri de yapmak durumundayiz. Toplamda 850 bin bagimsiz birimi bizler hükümet olarak yapmak durumundayiz. Sayin Cumhurbaskani'miz o bölgelerde depremden hemen sonra vaziyet alip bütün yaralari sarmak için gayret ettigi gibi ekibiyle birlikte daha sonra da bu zararlari tazmin için sözler verdi. Bunlari tabii biz emir telakki ediyoruz, programimizi ona göre yapiyoruz ve çalismalari da baslattik. Gerek benden önceki bakan arkadasim gerekse kabinede bulunan tüm arkadaslarimiz bu konuda üstlerine düseni hakkiyla yaptilar. Simdi görev sirasi bizde. Biz bu aldigimiz bayragi daha ileriye tasiyacagiz. Verilen sözleri yerine getirecegiz. Bu konuda da insallah Rabb'im bizleri mahcup etmeyecek."

Özhaseki, bir taraftan depremin yaralarini sarmak için bir taraftan da olabilecek bu tür afetlerden ülkeyi korumak amaciyla gayret edeceklerini vurguladi.

- "Türkiye'nin dezavantaji, depremselligi"

Türkiye'nin en büyük dezavantajinin depremselligi oldugunu vurgulayan Özhaseki, söyle devam etti:

"Bir deprem ülkesiyiz, bunu böylece kabul edelim. Son yüzyil içerisinde bu memlekette olan yikici diye adlandirdigimiz 6'nin üzerinde siddetli depremin sayisi 60 civarinda. Ölen insanlarimiz 150 bin civarinda. Maddi hasar yüz milyarlarca lira, hatta dolar cinsinden rakamlarla ancak ifade edilebilir. Böyle olunca bizim deprem gelmeden hazirligimizi ona göre yapmamiz icap ediyor. Özellikle 1999 depreminden sonra yönetmeliklerin degismesi, ülkede zaten birçok konutun yikilmamasini sagladi. Ama bu depremin de yine bize bir ders olarak ve bundan sonrasiyla ilgili de ortaya koyacagimiz isaret taslarina adeta yol arkadasligi yapacak sekilde yeni yönetmekler ve kanunlar yapmamiz icap ediyor. Özellikle basta Istanbul olmak üzere birçok sehrimizi, kentimizi deprem gelmeden daha saglikli, daha güvenli hale getirmek için de bir gayretimiz olacak."

Özhaseki, verilen oylara layik olmak için hizmetlere, projelere devam edeceklerini dile getirdi.

Bu arada Bakan Özhaseki, Valilige gelmeden önce Seyyid Burhaneddin Hz. Türbesi'nde dua etti, cuma namazini Bürüngüz Cami'de kilip çikista vatandaslarla görüstü. Özhaseki, Kayseri Fakir ve Muhtaçlara Yardim Dernegine ziyarette bulundu.