TotalEnergies, yenilenebilir enerji yatirimlarini artirmayi hedefliyor Gülsen Çagatay,Basak Erkalan

TotalEnergies, yenilenebilir enerji yatirimlarini artirmayi hedefliyor Gülsen Çagatay,Basak Erkalan

ANKARA (AA) - TotalEnergies, küresel yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2025 yilina kadar 17 gigavattan 35 gigavata çikarmayi hedefliyor.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Avrupa Birligi'nin karbon nötr olma hedefini destekleyen TotalEnergies, 2050 yilina kadar net sifir emisyona ulasmayi taahhüt ediyor.

Bu kapsamda, sirket 2050'de enerji üretiminin yarisini yenilenebilir enerjiden, yüzde 25'i hidrojen, biyogaz ve e-yakit gibi düsük karbonlu kaynaklardan, kalan yüzde 25'lik kismini da petrol ve dogal gazdan saglayacak.

Böylelikle, sirket küresel yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2025 yilina kadar 17 gigavattan 35 gigavata çikaracak.

- TotalEnergies, Türkiye'de rüzgar ve günes yatirimlarina yogunlasacak

Açiklamada görüslerine yer verilen TotalEnergies Yenilenebilir Enerji Türkiye Müdürü Ahmet Hatipoglu, Net Sifir hedefine ulasmak için yogunlastiklari pek çok alan oldugunu belirtti.

Hatipoglu, sirket olarak Türkiye'de özellikle rüzgar ve günes enerjisi yatirimi yapmak için yogun çalismalari oldugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Ülkemizin yüksek potansiyeli ve gelismis elektrik piyasasi farkli is modellerinde yatirim olanagi sundugundan çesitli alternatiflere sicak bakiyoruz. Ülkemizde yenilenebilir enerji teknolojileri çevre dostu olmalarinin yani sira karli bir yatirim araci, enerji güvenligine katki saglayan önemli bir unsur ve mevcut ekipman üretim altyapisi ile bir sanayi sektörü olarak da görülüyor. Önümüzdeki dönemlerde yenilenebilir enerji kaynaklarinin üretimdeki payinin daha da artmasini öngörüyoruz. Önceligimiz büyük ölçekli ve uzun vadede daha stabil getiri imkani sunan yatirimlari hayata geçirmek."

Deniz üstü dogal gaz ve petrol arama ve üretme faaliyetlerinden dolayi deniz üstü platformlarinda ciddi bir bilgi birikimi ve teknolojilere sahip olduklarini aktaran Hatipoglu, Türkiye'de hayata geçirilecek deniz üstü rüzgar enerjisi santralinde de mevcut birikimleriyle fark yaratabileceklerini kaydetti.

- Yüzde 100 yenilenebilir yakiti Excellium Racing 100 motor yarislarinda yerini aldi

Öte yandan, TotalEnergies Madeni Yaglar, yenilenebilir enerji üreticileri ile is birligi içinde yeni ürünler gelistirmeye de devam ediyor.

TotalEnergies'in 2050'de net sifir emisyona ulasma hedefinde önemli bir kilometre tasi da, motor sporlari yarislari için gelistirilen yüzde 100 yenilenebilir yakiti Excellium Racing 100 olmustu.

Içerisinde petrol bulundurmayan Excellium Racing 100, kullanim ömrü boyunca karbondioksit emisyonlarinda en az yüzde 65'lik bir azalma sagliyor.