Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Anavatan Partisi Genel Baskani Çelebi ile görüstüHarun Kutbe

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Anavatan Partisi Genel Baskani Çelebi ile görüstüHarun Kutbe

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) Genel Merkezi'ni ziyaret eden Anavatan Partisi Genel Baskani Ibrahim Çelebi ile bir araya geldi.

Oktay, görüsmede, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin büyüklügüne ve etkili oldugu genis alana isaret ederek bu ölçekte yürütülen bir depremle mücadelenin kayitlarda benzerinin bulunmadigini söyledi.

Afetle mücadelede üç haftanin ardindan akut dönemin geride birakildigini belirten Oktay, "Devlet ve milletçe topyekun, hep birlikte bunu geride biraktik. Çok hizli bir sekilde kalici konutlarin, altyapilarin ve sehirlerin insasi sürecine giriyoruz. Istanbul'da Cumhurbaskanimizin baskanliginda bilim insanlari ile yaptigimiz toplanti bunun için gösterilen çabanin büyük örnegiydi. Saatlerce bu konuyu tartistik ve uzman isimleri dinledik." ifadelerini kullandi.

Oktay, Türkiye'nin dünya genelinde yürüttügü yardim faaliyetlerinin geri dönüsünü aldigini ve dünyanin her yerinden yardim geldigini dile getirerek sunlari kaydetti:

"Barinma ve konteyner çalismalarina odaklandik. Hizla sahaya sevk ediyoruz. 323 çadir kent var. Hizli bir sekilde konteynerlere geçisi planliyoruz. 209 konteyner kentin planlamasi ve altyapi çalismalari yapiliyor. Buralar birer sehir gibi insa ediliyor. Buna odaklanmis durumdayiz. Okulu, suyu, dogal gazi, elektrigi ile birlikte yapiliyor. Ilk anda afet alani disina tahliye edilen depremzedelerin, simdi kalici konutlarla birlikte geri dönüslerini tesvik ediyoruz. Bir yandan 'Evim Yuvan Olsun' kampanyasi yürütülüyor. Yapilan yeni konutlarla birlikte güvenli konut sagliyor olacagiz."

Hükümetin, yerel yönetimler ve siyasi partilerle isbirligi içinde, kalici bir yapisal dönüsümü gerçeklestirmek için çalistigini ve bu kapsamda sadece konutlar için degil altyapiya da yönelik projelerin bulundugunu belirten Oktay, güvenli ve tüm afetlere dirençli sehirlerin insasi için hep birlikte kararli bir durusun sergilenmesi gerektigine dikkati çekti.

- "Yaralar sariliyor, devletimiz güçlü devlet"

Çelebi ise Kahramanmaras merkezli depremlerin "asrin felaketi" oldugunu ve bu felakete karsi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde büyük bir mücadele yürütüldügünü söyledi.

Depremlerin ardindan yapilan bazi dezenformasyonlara isaret eden Çelebi, vatandaslarin arasina nifak sokulmasini dogru bulmadigini ve afetle yapilan mücadeleye odaklanarak acilari dindirip sikintilarin ortadan kaldirilacagini kaydetti.

Çelebi, deprem bölgesini ziyaret edip çalismalari yerinde takip ettiklerini aktararak "Müthis derecede bir mücadele var. Bu fedakarligi sürdürmemiz lazim. Amasiz, çikarsiz tüm siyasilerin bu konuda bir araya gelmesi lazim. Dag basinda askerlerin dagittigi yemegi yedik. AFAD'in erzak dagitimina sahit olduk. Yaralar sariliyor, devletimiz güçlü devlet. Basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere herkese çok tesekkür ediyoruz." dedi.

Görüsmede, Anavatan Genel Baskan Vekili Mehmet Güllüoglu, Genel Baskan Yardimcilari Semih Narli ve Ugurcan Kapidag ile AFAD Baskani Yunus Sezer ve AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da hazir bulundu.