Qumra Sinema Günleri basladiSalih Seref,Fatih Türkyilmaz

Qumra Sinema Günleri basladiSalih Seref,Fatih Türkyilmaz

DOHA (AA) - Doha Film Enstitüsü tarafindan düzenlenen "2023 Qumra Sinema Günleri", Lübnanli yönetmen Ali Cherri'nin "The Dam" filminin gösterimiyle basladi.

Doha Islami Eserler Müzesi Oditoryumu'nda gerçeklestirilen gösterime, dünyanin her yerinden çok sayida sinemasever ve sektör temsilcisi katildi.

Gösterimin öncesinde düzenlenen açilis etkinliginde sinemaseverlerin yani sira Doha Film Enstitüsü Icra Kurulu Baskani Fatma Hassan Alremaihi, Iskoç film yapimcisi Lynne Ramsay ve yönetmen Rithy Panh da yer aldi.

Etkinlikte konusan Fatma Hassan Alremaihi, Qumra Sinema Günleri'nin Doha Film Enstitüsü tarafindan sinema endüstrisinin gelisimine katki sunmak için kuruldugunu belirterek, "Programimiz, yapimlar, yönetmenler veya filmlerin gelisimini desteklemek, film endüstrisinde degisim için ortam ve firsat sunmayi amaçliyor. Etkinligin temel misyonu dünyanin farkli bölgelerinden yükselen sesleri desteklemektir." diye konustu.

Qumra'nin yeni isbirlikleri ve dostluk ortami olusturduguna da deginen Alremaihi, katilimcilarin burada edindigi ilham ve enerjiyle projelerini gelistirecegi aktardi.

Doha Film Enstitüsü Sanat Danismani Elia Süleyman ise "Inaniyorum ki Qumra 2023, sinemaseverleri hayrani olacagi projelerin ortaya çikacagi bir mecra olacak. Yaptiginiz filmler dünyanin her yerinden insanlarin hayal kurmasina ilham verecek." ifadelerini kullandi.

Açilis etkinliginin ardindan Lübnanli yönetmen Ali Cherri'nin "The Dam" ile Erige Sehiri'nin "Under The Fig Trees" filmleri gösterildi.

"2023 Qumra Sinema Günleri" kapsaminda bugün Iskoç film yapimcisi Lynne Ramsay'in verecegi masterclass ve Amil Shivji'nin "Tug of War" ile Maha Haj'in "Mediterranean Fever" filmlerinin gösterimleriyle devam edecek.

Katilimcilara kapsamli rehberlik programlarinin yani sira önde gelen film endüstrisi profesyonelleriyle görüsme ve bulusma imkanlari da sunan film günlerine, 23 ülkeden 44 proje katiliyor.

Seçilen projeler arasinda, 14 uzun metraj anlati, 12 uzun metraj belgesel, 7 dizi ve 11 kisa filmin yer aldigi festival, 10-15 Mart'ta yapilacak yüz yüze etkinliklerin yani sira 19-21 Mart'ta çevrim içi oturumlarla karma formatta gerçeklestirilecek.