Küresel piyasalar ECB'nin faiz kararina odaklandiMurat Aslan

Küresel piyasalar ECB'nin faiz kararina odaklandiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda risk istahi Credit Suisse'in Isviçre Merkez Bankasi'ndan (SNB) yaklasik 54 milyar dolarlik kaynak sagladigini duyurmasiyla toparlanirken, bugün Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) para politikasi kararlari yatirimcilarin odagina yerlesti.

ABD'de baslayan ve Avrupa'ya siçrayan bankacilik sektörüne iliskin endiseler piyasalarda oynakligi had safhaya çikarirken, önemli merkez bankalarinin atacagi adimlara yönelik beklentilerde de belirsizlik artti.

Dün, Credit Suisse bankasinin en büyük ortagi Suudi Ulusal Bankasi'nin sermaye artirimi yapmayacaklarini duyurmasiyla bankanin hisse senedi fiyati yaklasik yüzde 25 deger kaybetti. Bankanin hisse fiyatindaki sert düsüs Avrupa borsalarinda piyasa geneline yayilirken, ECB'nin bugünkü toplantisina iliskin beklentiler de söz konu endiselerle degisti.

Buna göre, para piyasalarindaki fiyatlamalarda ECB'nin 50 baz puanlik faiz artisi ihtimali yüzde 14 seviyesine kadar gerilerken, bankanin faiz artirimlarina 25 baz puanla devam edecegi öngörülmeye basladi.

ABD tarafinda dün açiklanan veriler de piyasalari sinirli da olsa rahatlatirken, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) atacagi adimlara iliskin belirsizlikler öne çikmaya devam ediyor.

Buna göre, ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), subatta aylik bazda yüzde 0,1 azalirken, yillik bazda yüzde 4,6 artisla beklentilerin altinda gerçeklesti. Ülkede perakende satislar ise subatta aylik bazda yüzde 0,4 azalarak öngörülerin altinda kaldi.

ABD'de Fed'in enflasyonla mücadele kapsaminda attigi adimlarin etkisinin yavas yavas da olsa görülmesi piyasalarda risk algisinin daha da yükselmesini sinirladi.

Para piyasalarinda Fed'in yüzde 66 ihtimalle 25 baz puanlik faiz artisina gidecegi fiyatlanmaya baslarken, yüzde 34 ihtimalle de bankanin gelecek hafta yapilacak toplantida faiz artislarina ara verecegi tahmin ediliyor.

Emtia fiyatlarinda dalgali seyir etkili olmayi sürdürürken, Brent petrolün varil fiyatindaki düsüs hafta basindan bu yana yüzde 10'u asti.

Altinin ons fiyati ise dün 1.937 dolarla 2 Subat'tan bu yana en yüksek seviyeyi test etmesinin ardindan 1.916 dolarda dengelenirken, hafta basinda bu yana ise yüzde 2,7 deger kazandi.

Dün bu gelismelerle New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,70 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,87 gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,05 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise alis agirlikli bir seyirle basladi.

Avrupa'da dün pay piyasalari düsüs egiliminde hareket ederken, ECB'nin faiz karari ve ECB Baskani Christine Lagarde'in gelecek dönem para politikasina iliskin açiklamalarinin piyasalarin yönü üzerinde etkili olmasi bekleniyor.

Dün ECB'nin sahin politikalarina beklenenden önce son verebilecegine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle avro/dolar paritesi 1,0516'yla 6 Ocak'tan bu yana en düsük seviyeyi görmesinin ardindan günü yüzde 1,4 azalisla 1,0578'den tamamladi.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 3,27, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,58 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 4,61 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne yüzde 1'den fazla yükselisle basladi.

Asya borsalari yeni günde de düsüs egiliminde hareket ederken, Japonya'da açiklanan veriler karisik sinyaller üretmeye devam etti.

Ülkede çekirdek makine siparisleri yillik yüzde 9,5 artisla beklentileri geride birakirken, sanayi üretimi yillik yüzde 3,1 geriledi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,7, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 geriledi.

Yurt içinde, dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 1,65 altinda 5.121,57 puandan tamamladi.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 artisla 18,9907'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 18,9920 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt disinda ise Avro Bölgesi'nde ECB'nin faiz karari ve ABD'de konut piyasasina iliskin veriler basta olmak üzere yogun veri gündeminin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.100 ve 5.000 seviyelerinin destek, 5.200 puanin direnç konumuna geldigini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

14.30 Türkiye, ocak ayi konut fiyat endeksi

15.30 ABD, subat ayi insaat izinleri ve konut baslangiçlari

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari

15.30 ABD, mart ayi Philadelphia Fed is görünümü endeksi

16.15 Avro Bölgesi, ECB'nin faiz karari

16.45 Avro Bölgesi, ECB Baskani Lagarde'in konusmasi