Isveç'te yeni terörle mücadele yasa tasarisi bugün meclise sunulacakAtila Altuntas

Isveç'te yeni terörle mücadele yasa tasarisi bugün meclise sunulacakAtila Altuntas

STOCKHOLM (AA) - Isveç'te terörle mücadeleye iliskin yeni ceza yasasi tasarisi, bugün parlamentonun onayina sunulacak.

Ülkede terör örgütlerine üyeligin suç kapsamina alinmasi hedeflenen yasa tasarisinda, terör faaliyetlerine katilan ve terör örgütleriyle isbirligi yapan kisilere, 4 yila kadar hapis cezasi öngörülüyor.

Tasariya göre terör örgütünü destekleme, güçlendirme veya tesvik etme kasti tasiyan faaliyetlere katilan kisiler, en fazla 4 yil hapis cezasina çarptirilabilecek.

Agirlastirici nedenler var ise bu suçlarin cezasi en az 2, en fazla 8 yil hapis olacak.

Terör örgütü için silah, cephanelik, yanici ve patlayici madde, ulasim destegi, örgüte arazi ve mülk kiralama gibi suçlara karisanlara 4 yila kadar hapis cezasi verilebilecek.

Bu suçlarda agirlastirici nedenler varsa 1,5 yil ila 7 yila kadar hapis cezasi öngörülüyor.

Tasari, yetkililere, terör örgütlerini finanse eden ya da baska yollarla destekleyen kisileri gözaltina alma ve yargilama konusunda çok daha genis yetkiler veriyor.

Tasari, yasalasmasi halinde 1 Haziran'da yürürlüge girecek.

- Hükümet Türkiye'nin talebi dogrultusunda ilave adimlar atmayi taahhüt etmisti

Isveç Parlamentosu tarafindan 16 Kasim 2022'de onaylanan terörle mücadele kanunlarini sikilastiran anayasa degisikligi, 1 Ocak 2023'te yürürlüge girmisti.

Anayasa degisikligi ile terörle mücadelenin önünü açan hükümet, NATO üyeligi için Türkiye'nin kilit taleplerinden biri olan terörle mücadele yasasini sikilastirma kapsaminda ilave adimlar atacagini duyurmustu.

Bu kapsamda 2 Subat'ta basin toplantisi düzenleyen Isveç Adalet Bakani Gunnar Strömmer, terörle mücadele konusunda hazirlanan yeni ceza yasa tasarisinin, bu ay mecliste oylamaya sunulacagini belirtmisti.

Tasarinin parlamentodan geçmesini engelleyecek çogunluga sahip olmayan Yesiller, Çevre Partisi ve Sol Parti, yasa tasarisina karsi çikiyor.

Isveç Basbakani Ulf Kristersson, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile baskent Stockholm'de bir araya geldikten sonra düzenlenen ortak basin toplantisinda, mecliste 9 Mart'ta oylanacak yeni yasa tasarisi sayesinde terörle mücadele için Türkiye'ye yönelik sorumluluklarini yerine getirmis olacaklarini söylemisti.

Kristersson, "Isveç makamlari terör için para toplayan PKK'lilara karsi daha sert önlemler aliyor. Daha önceden terör örgütlerinin Isveç'teki finans faaliyetlerini yeterince ciddiye almadik. Simdi bunu ciddiye aliyoruz. PKK için para toplayan kisilerin çesitli suç yöntemlerini kullandiklarini ve bununla da terörü finans ettiklerini biliyoruz. Hükümetin organize suçla mücadeleye odaklanmasi PKK'nin isini zorlastiracaktir." ifadelerini kullanmisti.

- Kasim ayinda kabul edilen anayasa degisikligi yetersiz bulunmustu

Isveç parlamentosunda Kasim 2022'de kabul edilen terörle mücadele kanunlarini sikilastiran anayasa degisikligi, Ankara tarafindan terörist örgütlerin faaliyetlerini durdurmak için yetersiz bulunmustu.

Türkiye, Danimarkali asiri sagci Siki Yön Partisi lideri Rasmus Paludan'in, 21 Ocak'ta Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiligi önünde Kur'an-i Kerim yakmasi üzerine, NATO Madrid Zirvesi'nde 28 Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Muhtira çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma toplantilarina ara vermisti.