ABD'de hortumun yikima ugrattigi Mississippi ve çevresinde olaganüstü hal ilan edildiMücahit Oktay

ABD'de hortumun yikima ugrattigi Mississippi ve çevresinde olaganüstü hal ilan edildiMücahit Oktay

NEW YORK (AA) - ABD'nin Mississippi eyaleti ve çevresinde büyük yikima yol açan, 26 kisinin hayatini kaybettigi hortum nedeniyle olaganüstü hal ilan edildi.

ABD Baskani Joe Biden, yikici etkisi büyük olan 10'dan fazla hortumun etkisiyle Mississippi ve çevresinde 26 kisinin hayatini kaybetmesi üzerine, bölge için federal acil durum ilan ettigini açikladi.

Kurtarma ekipleri, dogal felaketin ikinci gününde de enkaz altinda canli ararken, bölge halki evlerinin yikintilari arasinda degerli esyalarini kurtarmaya çalisti.

Rolling Fork kasabasinin genellikle düsük gelirlilerden olusan halkinin, son 50 yilin en büyük hortumu oldugu belirtilen afet nedeniyle büyük zarar gören evlerini tekrar yasanir hale getirmek için ugrastigi görüldü.

Kasirga benzeri hava fenomenlerini raporlayan Ulusal Hava Durumu Servisi, Rolling Fork'u vuran hortumun 5 üzerinden 4 siddetinde oldugunu ve hizinin saatte 300 kilometrenin üzerine çiktigi anlarin tespit edildigi bilgisini paylasti.

Federal Acil Durum Yönetimi Ajansi (FEMA) yetkilileri, bölge halkina yaptigi yardimlari Twitter üzerinden paylasirken, Mississippi'nin Cumhuriyetçi valisi Tate Reeves, "Ne yazik ki Mississippi'de potansiyel olarak daha fazla kötü hava kosullari bize dogru yaklasiyor." diyerek vatandaslari güvenlik konusunda uyardi.

23 Mart aksami, Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), afet öncesi, eyaletin Rolling Fork bölgesine dogru ilerleyen bir hortum konusunda uyari paylasmis, "Hayatinizi korumak için hemen saklanin." ifadesine yer vermisti.