CHP'li Tanrikulu'nun dokunulmazlik dosyasi TBMM'deAynur Ekiz

CHP'li Tanrikulu'nun dokunulmazlik dosyasi TBMM'deAynur Ekiz

TBMM (AA) - CHP Diyarbakir Milletvekili Sezgin Tanrikulu'nun dokunulmazliginin kaldirilmasina iliskin fezleke, TBMM Baskanligina sunuldu.

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi, Türk Silahli Kuvvetlerine yönelik iddialari nedeniyle Tanrikulu hakkinda "Devletin askeri ve emniyet teskilatini alenen asagilama" suçu yönünden Adalet Bakanligindan sorusturma izni istemisti.

Bakanligin sorusturma izni vermesinin ardindan Bassavcilik, Tanrikulu hakkinda, "Halki kin ve düsmanliga alenen tahrik" ve "Devletin askeri ve emniyet teskilatini alenen asagilama" suçlarindan dokunulmazliginin kaldirilmasi istemiyle hazirladigi fezlekeyi, Adalet Bakanligina göndermisti. Bakanlik da fezlekeyi, TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaskanligina sunmustu.

TBMM Baskanligina iletilen fezleke, Anayasa ve Adalet Komisyonlari Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi.

- Süreç nasil isliyor?

Yasama Dokunulmazliginin Kaldirilmasi Hakkinda Cumhurbaskanligi Tezkereleri, Meclis Baskanliginca Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale ediliyor.

Karma Komisyon, sevk edilen dosyalar için kendi gündemini olusturuyor ve yasama dokunulmazligi dosyalarinin incelenmesi için Hazirlik Komisyonu kuruluyor.

TBMM Içtüzügü'ne göre, Hazirlik Komisyonu en geç 1 ay içinde raporunu Karma Komisyona sunuyor. Karma Komisyon, Hazirlik Komisyonu raporunu görüserek karara bagliyor. Karma Komisyon, dokunulmazligin kaldirilmasina ya da kovusturmanin milletvekilligi sifatinin sona ermesine kadar ertelenmesine karar veriyor.

Dokunulmazliginin kaldirilmasi istenen milletvekili, isterse Hazirlik Komisyonunda, Hazirlik Komisyonunun raporunu sunmasinin ardindan Karma Komisyonda ve TBMM Genel Kurulunda yazili veya sözlü olarak kendisini savunabilecegi gibi herhangi bir milletvekiline de kendisini savundurabiliyor.

Dokunulmazligin kaldirilmasi yönündeki Karma Komisyon raporlari, dogrudan Genel Kurul gündemine giriyor. Genel Kurul'daki görüsmelerin ardindan Karma Komisyonun yasama dokunulmazliginin kaldirilmasina dair raporu oylamaya sunuluyor.

Genel Kurul'da kabul edilmesi halinde, milletvekilinin dokunulmazligi, söz konusu dosya için kaldirilmis oluyor.

Meclis Baskanligi, dosyayi Cumhurbaskanligi araciligiyla Adalet Bakanligina gönderiyor. Bakanlik da dokunulmazligi kaldirilan milletvekili hakkinda gereginin yapilmasi için dosyayi ilgili savciliga havale ediyor.