BM Uluslararasi Uyusturucu Kontrol Kurulu raporu Üsküdar Üniversitesinde açiklandiMehmet Kara- Uluslararasi Uyusturucu Kontrol Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sevil Atasoy: - "Kokain üretimi ve kaçakçiliginda çok ciddi bir artis var. Bir yandan ekim alanlari genisledi, diger yandan buna bagli olarak üretilebilecek kokain maddesiyle ilgili kaygilarimiz var" - Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan: - "Dünyada ergenlerin madde kullanimi istatistiklerinde ciddi artis var. 12 yas ve üzer

BM Uluslararasi Uyusturucu Kontrol Kurulu raporu Üsküdar Üniversitesinde açiklandiMehmet Kara- Uluslararasi Uyusturucu Kontrol Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sevil Atasoy:
- "Kokain üretimi ve kaçakçiliginda çok ciddi bir artis var. Bir yandan ekim alanlari genisledi, diger yandan buna bagli olarak üretilebilecek kokain maddesiyle ilgili kaygilarimiz var"
- Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan:
- "Dünyada ergenlerin madde kullanimi istatistiklerinde ciddi artis var. 12 yas ve üzer

ISTANBUL (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Uluslararasi Uyusturucu Kontrol Kurulu (INCB) Üyesi Prof. Dr. Sevil Atasoy, rektör yardimcisi oldugu Üsküdar Üniversitesi'nde düzenlenen basin toplantisinda, Kurulun 2022 yili dünya raporunu kamuoyuna duyurdu.

Üniversitenin Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü de olan Atasoy, uyusturucu trafigi, artan madde kullanimi, uyusturucuyla mücadelede tavsiye niteligindeki kararlar ve egitim çalismalarina iliskin rapordaki bilgileri aktardi.

Prof. Dr. Atasoy, raporda bazi ülkelerde esrarin tedavi disi kullaniminin yasallastirilmasina yönelik gelismelerin analizi ile artan esrar kullanimina karsi uyarilar yapildigini ifade ederek Türkiye'de 2021'de rekor miktarda olmak üzere 22,2 ton eroin ile 5,5 ton metamfetamin yakalandigi bilgisinin yer aldigini belirtti.

Küresel meselelerin basinda kokain geldigine dikkati çeken Atasoy, "Kokain üretimi ve kaçakçiliginda çok ciddi bir artis var. Bir yandan ekim alanlari genisledi, diger yandan buna bagli olarak üretilebilecek kokain maddesiyle ilgili kaygilarimiz var. Yeni yollara basvuruldugunu gördük. Kullanim bölgeleri de genislemekte. Avrupa'ya gelen koka bitkisi ve macunu saflastirildigi laboratuvarlar ortaya çikti. Giderek artan tehlikenin giderilmesi mümkün degil, yeni yollar ortaya çikiyor. Özellikle deniz yollari kullanilmaya baslandi. Bununla mücadele için iyi bir egitim gerekiyor." diye konustu.

Prof. Dr. Atasoy, BM Uluslararasi Uyusturucu Kontrol Kurulu olarak devletlerle sürekli bilgi alisverisinde bulunduklarini, farkli alanlarda egitimler verdiklerini kaydetti.

Dünyada kullanilan uyusturucu ve öncül madde sayisinin hizla arttigini dile getiren Atasoy, "Yasa disi üretimlerde kullanilan öncül maddelerin sayisi çok fazla ve internet üzerinden kaçakçiligin arttigini belirtmekte fayda var. Üretimde kullanilan malzemelerin bilinmesi için de egitimler yapiyoruz. Türkiye, bu egitimlerin tamamina katiliyor." ifadesini kullandi.

Basin toplantisinin ardindan AA muhabirine degerlendirmede bulunan Atasoy, raporun Türkiye ve dünyada bazi uyusturucu türlerinin kullaniminin azaldigini, bazilarinin arttigini gösterdigini aktardi.

Uyusturucu ana maddelerinde sürekli degisiklik olduguna, Türkiye ile ilgili özellikle metamfetamin konusunun önemli olduguna dikkati çeken Atasoy sunlari kaydetti:

"Türkiye'nin birdenbire metamfetamin yakalamalarinda görmüs oldugu artis, ayni zamanda metamfetamin kullanimi kaynakli hastaneye basvuru sayilarindaki artis ve ölümlerde metamfetaminin rolü olduguna dair bilgi raporlarda yer aliyor. Çünkü Afganistan'da metamfetamin imalati son yillarda artti. Ülkemiz, Afganistan'dan Balkan yoluyla Avrupa'ya giden güzergah üzerinde. Önceden eroin için bir problemimiz vardi, simdi metamfetamin için var. Esas tüketici Avrupa ülkeleri. Bu ülkeler, eroin yerine metamfetamin yakaliyor."

- "Yasa disi pazarlar arzi artirdi"

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise dünyada artan uyusturucu kullaniminin özellikle gençler üzerinde etkili oldugunu söyledi.

Amerika ve Kuzey Avrupa'nin bazi ülkelerinde kontrollü uyusturucu kullaniminin arttigini dile getiren Tarhan, "Bunun yansimalarina baktigimizda istatistiklere göre maddenin yasal kullanimi azalmadi. Yasa disi pazarlar arzi artirdi. Bu paradoks gözüküyor. Önümüzdeki yillarda bu daha ciddi bir sorun olacak." dedi.

Prof. Dr. Tarhan, uyusturucu kullanimini azaltmak için uluslararasi düzeyde daha gerçekçi politikalar yürütülmesi gerektigini bildirdi.

Madde kullanimindaki artisin en çok ergenleri etkiledigini vurgulayan Tarhan, "Dünyada ergenlerin madde kullanimi istatistiklerinde ciddi artis var. 12 yas ve üzerinde esrar kullanimi yüzde 16,5'ten yüzde 24,5'e yükselmis. Özellikle 2008'den itibaren artis oldugunu söylemek mümkün. 2012'den sonra pik yapmis." diye konustu.

Tarhan, madde kullanimina bagli psikotik vakalardaki hastane basvurularinin yüzde 30 arttigini aktararak "Sigaranin kullanimina gösterilen hassasiyetin 5 misli fazlasi esrar kullanimina karsi gösterilmeli. Sigara için alinan önlemler esrar için de alinmali. Devletler bagimlilikla mücadele için ayrica bütçeler ayirmali. Özetle ya politikalar degistirilmeli ya da özel bütçe ayrilmali." önerilerinde bulundu.