Avrupa Birligi, Türkiye'de depremlerden etkilenen bölgelere yardimlarini sürdürecekSerhat Zafer,Halife Yalçinkaya- AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut: - "Tahayyül ötesi yikim ve bu yikimin insanlarin hayati, geçim kaynaklari, psikolojik durumlari üzerindeki etkisi gerçekten inanilmaz" - "En basindan beri Türkiye'nin yaninda yer aldik, orta ve uzun vadede yer almaya, Türkiye'nin bu durumun üstesinden gelebilmesi için destek olmaya devam edecegiz"

Avrupa Birligi, Türkiye'de depremlerden etkilenen bölgelere yardimlarini sürdürecekSerhat Zafer,Halife Yalçinkaya- AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut:
- "Tahayyül ötesi yikim ve bu yikimin insanlarin hayati, geçim kaynaklari, psikolojik durumlari üzerindeki etkisi gerçekten inanilmaz"
- "En basindan beri Türkiye'nin yaninda yer aldik, orta ve uzun vadede yer almaya, Türkiye'nin bu durumun üstesinden gelebilmesi için destek olmaya devam edecegiz"

KAHRAMANMARAS (AA) - HALIFE YALÇINKAYA / SERHAT ZAFER - Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye'nin karsi karsiya kaldigi afetlerin üstesinden gelebilmesi için desteklerinin devam edecegini söyledi.

Meyer-Landrut, 6 Subat'taki depremlerin merkezi Kahramanmaras'i ziyaretine iliskin gözlemlerini AA muhabirine anlatti.

Sevdiklerini kaybeden afetzedelere bassagligi dileyen Meyer-Landrut, "Ayni zamanda evlerini, geçim kaynaklarini kaybedenlere ve yaralananlara geçmis olsun demek istiyorum. Kahramanmaras'ta gerçekten büyük felaket gözlemledik. Tahayyül ötesi yikim ve bu yikimin insanlarin hayati, geçim kaynaklari, psikolojik durumlari üzerindeki etkisi gerçekten inanilmaz." diye konustu.

Meyer-Landrut, yasananlardan çok büyük üzüntü duydugunu dile getirerek, taziyelerini iletti.

Kahramanmaras'taki yikim benzeri bir manzarayla hayatinda hiç karsilasmadigini söyleyen Meyer-Landrut, "Yani sadece bir iki ev yikilmis degil, yikilan evleri caddelerce görebiliyorsunuz. Dolayisiyla boyutu açisindan anlamasi, algilamasi gerçekten zor bir durum." dedi.

Meyer-Landrut, afet sürecinde Türkiye'nin yaninda olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Avrupa Birligi ve üye ülkeleri, Türkiye'ye, Türk halkina hep destek verdi. Arama kurtarma ekipleriyle, daha sonrasinda insani yardim saglayarak destek verdi. Barinmayla ilgili AB Insani Yardim ve Sivil Koruma Genel Müdürlügü tarafindan kurulan evler var. Sayisi toplamda 500'e ulasacak. Çadirdan daha iyi barinma kosullari saglayan evler bunlar. AFAD da ortagimiz olarak bunlari devraliyor."

- "Türkiye'nin yaninda yer almaya devam edecegiz"

Sehri ziyaretinde is dünyasiyla bir araya geldigini ve talepleri dinledigini aktaran Meyer-Landrut, Avrupa Birligi dönem baskanligi yapan Isveç Basbakani Ulf Kristersson öncülügünde Brüksel'de bagisçilar konferansi düzenlenecegini animsatti.

Meyer-Landrut, böylece Türkiye'ye çok daha fazla uluslararasi destek saglamayi arzuladiklarina deginerek, "Burada vermek istedigim mesaj su; biz en basindan beri Türkiye'nin yaninda yer aldik, orta ve uzun vadede yer almaya da devam edecegiz. Türkiye'nin bu durumun üstesinden gelebilmesi için destek olmaya devam edecegiz." diye konustu.

- "Is dünyasina destek çok önemli"

Il yöneticilerini ziyaret ederek ihtiyaçlarin neler oldugunu tespit etmeye çalistigini anlatan Meyer-Landrut, rehabilitasyon ve yeniden yapilandirma konusunda kisa, orta ve uzun vadedeki ihtiyaçlar için görüsmeler gerçeklestirdiklerini kaydetti.

Meyer-Landrut, is hayatinin tekrar baslamasi adina is dünyasina destek vermenin hayati öneme sahip oldugunun altini çizerek, sözlerini söyle tamamladi:

"Insanlar tekrar para kazanmaya baslamali, ekonomik hayat yeniden baslamali. Dolayisiyla orta ve uzun vadede bu destekler önceliklerimiz arasinda olacak. Bu destek belediye altyapisi için saglanabilir, is dünyasi için saglanabilir. Tabii ki, Türk yetkililerin tanimladigi ihtiyaçlar ve önceliklere dayali olarak nasil destek verilecegi belli olacaktir. Biz, ülkenin belirledigi ihtiyaçlara göre yardim ve destek saglamak için buradayiz."