ABD’den Çin’le diplomatik iliski kuracagini açiklayan Honduras’a üst düzey ziyaretKasim Ileri

ABD’den Çin’le diplomatik iliski kuracagini açiklayan Honduras’a üst düzey ziyaretKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - Honduras’in Çin’le diplomatik iliski tesis edecegini açiklamasinin ardindan ABD Amerika Kitasi Özel Temsilcisi Christopher Dodd Honduras’a gidecek.

Orta Amerika ülkesi Honduras’in Çin’le iliski kurma niyetini açiklamasi Washington’u hareketlendirdi.

ABD Disisleri Bakanligi Baskan Joe Biden’in Amerika Kitasi Özel Temsilcisi Dodd’un 17-21 Mart'ta Honduras ve Panama'ya gidecegini açikladi.

Seyahate iliskin Disisleri açiklamasinda, Dodd’un Panama’da Inter-Amerikan Kalkinma Bankasi (IDB) Yillik Toplantilari'na katilacagini oradan Honduras’a geçecegi kaydedildi.

Açiklamada, "Özel Temsilci Dodd, Honduras'ta Hondurasli yetkililer ve özel sektör temsilcileriyle bir araya gelecek. Bu ziyaret, ABD'nin Bati Yarimküre'de kapsayici ekonomik büyümeyi, demokrasiyi, insan haklarini ve hukukun üstünlügünü tesvik etme taahhüdünü destekliyor." ifadelerine yer verildi.

Honduras Devlet Baskani Xiomara Castro 14 Mart’ta Twitter hesabindan "(Disisleri Bakani) Sansölyle Eduardo Reina'ya, Hükümet Plani'na uyma ve dünya uluslariyla uyum içinde sinirlari serbestçe genisletme kararliligimin bir isareti olarak, Çin Halk Cumhuriyeti ile resmi iliskilerin tesis edilmesi talimatini verdim." açiklamasinda bulunmustu.

Yerel medyaya konusan Reina ise atilan adimin ideolojiden ziyade pragmatik oldugunu ülkesinin "bogazina kadar borç içinde oldugunu" ve yatirima ihtiyaçlari bulundugunu ifade etmisti.

Çin ile diplomatik iliskilerin baslatilmasi halinde Honduras, son yillarda Çin lehine Tayvan ile iliskilerini kesen Panama, El Salvador, Dominik Cumhuriyeti ve Nikaragua gibi diger Latin Amerika ülkelerine katilmis olacak.

Honduras’in da diplomatik iliskiyi kesmesi halinde Tayvan’i taniyan ülke sayisi 13’e gerileyecek.

ABD, Çin’in son yillarda basta Afrika olmak üzere dünyanin birçok ülkesini "borç tuzagina çektigini" iddia ediyor.