IMF, Asya-Pasifik Bölgesi’nin 2023 büyüme tahminini artirdiGökhan Kurtaran- IMF raporunda, ABD ve Avrupa’da finans sektöründe görülen sorunlarin Asya – Pasifik Bölgesi’nin kompleks ekonomik yapisi üzerinde ek belirsizlik yarattigi da kaydedildi

IMF,  Asya-Pasifik Bölgesi’nin 2023 büyüme tahminini artirdiGökhan Kurtaran- IMF raporunda, ABD ve Avrupa’da finans sektöründe görülen sorunlarin Asya – Pasifik Bölgesi’nin kompleks ekonomik yapisi üzerinde ek belirsizlik yarattigi da kaydedildi

LONDRA (AA) – Uluslararasi Para Fonu (IMF), Asya – Pasifik Bölgesi için ekonomik büyüme tahmininin 0,3 artirilarak yüzde 4,6’ya yükseltildigini bildirdi.

IMF, “Belirsizligin ortasinda hizi azalan toparlanma” baslikli Asya – Pasifik Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayimladi.

Raporda, küresel ekonomik büyümenin hiz kesmesi ve Rusya-Ukrayna savasinin ekonomik aktivite üzerinde baski olusturmaya devam ettigine dikkat çekilirken 2023 yilinin küresel ekonomi için zorlu bir yil oldugu belirtildi.

IMF raporunda, ABD ve Avrupa’da finans sektöründe görülen sorunlarin Asya – Pasifik Bölgesi’nin kompleks ekonomik yapisi üzerinde ek belirsizlik yarattigi kaydedildi.

Raporda, zorluklara ragmen Asya – Pasifik Bölgesi’nin dinamik bir bölge oldugu belirtilirken, zayiflayan dis talebe karsin parasal sikilastirmanin ve iç talebin güçlü oldugu hatirlatildi.

Raporda, kurulusun Asya – Pasifik Bölgesi’nin bu yil için ekonomik büyüme tahminini 0,3 artirarak yüzde 4,6’ya yükselttigi bildirildi. Raporda bölgenin 2024 yilina iliskin büyüme tahminin ise 0,2 puan azaltilarak yüzde 4,4’e çekildigi kaydedildi.

Raporda, bölgenin 2023 yilinda küresel ekonomik büyümenin yüzde 70’ini olusturmasinin beklendigi, Asya ekonomisindeki büyümenin agirlikli olarak Çin ve Hindistan’daki ekonomik toparlanmayi yansittigi vurgulandi.

Küresel talebin azalmasinin Asya – Pasifik Bölgesi’ndeki ekonomiler üzerinde de agirligini hissettirdiginin belirtildigi raporda, manset enflasyonun azalmaya baslamasina ragmen halen pek çok ülkenin hedef seviyelerinin üstünde seyrettigi degerlendirmesi yapildi.

Raporda, ABD ve Avrupa bankacilik sektörlerindeki krizin Asya – Pasifik Bölgesi üzerindeki yayilma etkilerinin sinirli olmasina ragmen, sikilasan küresel para politikalarinin yarattigi kirilganliklarinin arttigi bildirildi.

- Çin’in bu yil yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor

Raporda, Çin’in bu yil ekonomik büyüme tahmininin 0,8 puan artirilarak 5,2’ye yükseltildigi, gelecek yil için büyüme tahminin ise 4,5 ile sabit tutuldugu kaydedildi.

IMF raporunda, Hindistan’in bu yil için ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan azaltilarak yüzde 5,9’a, 2024 için ise 0,5 puan azaltilarak yüzde 6,3’e çekildiginin alti çizildi.

Raporda, gelismis Asya ekonomilerinin bu yila iliskin büyüme öngörülerinin 0,4 puan azaltilarak yüzde 1,6’ya, gelecek yila iliskin büyüme öngörülerinin ise gelecek yil 0,2 puan azaltilarak yüzde 1,7’ye düsürüldügü görüldü.

IMF raporunda, Endonezya’nin 2023 yilina iliskin büyüme tahmininin yüzde 5 ile sabit tutuldugu, gelecek yila iliskin büyümenin de 0,3 puan azaltilarak yüzde 5,1’e çekildigi kaydedildi.

Raporda, Malezya’nin bu yila iliskin ekonomik büyüme öngörüsünün 0,1 puan artirilarak yüzde 4,5’e yükseltildigi, gelecek yila iliskin büyüme öngörüsünün 0,4 puan azaltilarak yüzde 4,5’e çekildigi bildirildi.