EPDK kararlari, Resmi Gazete'de yayimlandiGökçe Topbas

EPDK kararlari, Resmi Gazete'de yayimlandiGökçe Topbas

ANKARA (AA) - Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumunca (EPDK), destekleme bedelinin belirlenmesinde kullanilacak olan "azami uzlastirma fiyatlari", megavatsaat basina Dogal gaz/Fueloil/Nafta/LPG/Motorin için 2 bin 550 lira, yerli ve ithal kömür için 1800 lira, diger kaynaklar için 1700 lira olarak belirlendi.

EPDK'nin konuya iliskin kurul karari Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Kaynak Bazinda Destekleme Bedelinin Belirlenmesine ve Uygulanmasina iliskin Usul ve Esaslarin 4'üncü maddesinin 1'inci ve ikinci fikralari kapaminda,1 Nisan tarihinden itibaren 6 ay süreyle, tüketiciyi ve/veya maliyeti yüksek üretimi desteklemek amaciyla destekleme bedeli uygulanacak.

Ayrica, Kaynak Bazinda Destekleme Bedelinin Belirlenmesine ve Uygulanmasina iliskin Usul ve Esaslarin 8'inci maddesi çerçevesinde, piyasa katilimcilarinin fatura son ödeme tarihi geçmemis fatura dönemleri için faturalarina yansimasi öngörülen destekleme bedeli borç tutarlarina iliskin olarak Usul ve Esaslarin 8'inci maddesinin ikinci fikrasi çerçevesinde hesaplanacak ve piyasa isletmecisine sunmakla yükümlü olduklari teminat tutarlarinin 30 eylül tarihine kadar yüzde 50 oranindaki kismini sunacak.

- Elektrik fiyatlari

EPDK, serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatini da 1 Nisan'dan itibaren megavatsaat basina 2 bin 600 lira olarak belirledi.

Konuya iliskin "Gün Öncesi Piyasasinda ve Dengeleme Güç Piyasasinda Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine Iliskin Usul Ve Esaslarda Degisiklik Yapilmasina Dair Usul ve Esaslar" Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi.

Buna göre, Kurul tarafindan yeni bir karar alinincaya kadar, ilgili piyasalarda asgari fiyat limitleri megavatsaat basina 0 lira , azami fiyat limitleri ise megavatsaat basina 2 bin 600 lira olarak uygulanacak.

Ayrica Elektrik Üretim AS (EÜAS) tarafindan uygulanacak aktif elektrik enerjisi toptan satisinda, dagitim sirketlerine teknik ve teknik olmayan kayip enerji kapsaminda yapilan satislarin kilovatsaat basina 50,0000 kurus olarak uygulanmasina karar verildi.

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya iliskin karari, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, EÜAS tarafindan uygulanacak aktif elektrik enerji toptan satis bedeli, dagitim sirketlerine teknik ve teknik olmayan kayip enerji kapsaminda yapilan satislarda kilovatsaat basina 50,0000 kurus olarak belirlendi. Bu bedel, dagitim sirketlerine genel aydinlatma kapsaminda yapilan satislarda ise kilovatsaat basina 380,0000 kurus olarak uygulanacak.

- YEKDEM maliyetleri

EPDK, 2023 yilinin Nisan ayi ve sonrasi için tedarik edilen birim enerji miktari basina öngörülen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarini Destekleme Mekanizmasi (YEKDEM) maliyetlerini belirledi.

Konuya iliskin kurul karari Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, 2023 Nisan-Aralik döneminde YEKDEM maliyeti megavatsaat basina 9,52 lira ile 118,05 lira arasinda degisecek.