IEA, küresel petrol talebindeki artis öngörüsünü yukari yönlü revize ettiFirdevs Yüksel

IEA, küresel petrol talebindeki artis öngörüsünü yukari yönlü revize ettiFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA), bu yil için küresel petrol talebine yönelik artis tahminini günlük yaklasik 100 bin varil yukari yönlü revize etti.

IEA'nin bugün yayimlanan aylik petrol piyasasi raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yil geçen yila kiyasla günlük bazda 2 milyon 33 bin varil artisla 102 milyon varili asmasi bekleniyor. Bir önceki raporda bu miktar günlük 101 milyon 920 bin varil olarak tahmin edilmisti. Böylece bu yil için küresel petrol talebi tahmini yaklasik 100 bin varil yukari yönlü revize edildi.

Talebin OECD bölgesinde geçen yila göre 409 bin varil artarak 46 milyon 365 bin varil, OECD disi ülkelerde ise 1 milyon 624 bin varil artarak 55 milyon 652 bin varil olacagi hesaplaniyor.

Küresel petrol talebindeki artista, hava trafiginde ve Kovid-19 kisitlamalarinin kaldirildigi Çin'de beklenen toparlanmanin etkili olacagi degerlendiriliyor.

- Küresel petrol arzi artti

Rapora göre, günlük küresel petrol üretimi geçen ay bir önceki aya göre 830 bin varil artarak yaklasik 101 milyon 550 bin varil seviyesinde gerçeklesti.

Bu artista, ABD ve Kanada'da kis firtinalari ve bakim çalismalari nedeniyle sekteye ugrayan üretimin toparlanmasi etkili oldu.

OPEC'in günlük ham petrol üretimi ise subatta bir önceki aya göre 70 bin varil artarak yaklasik 29 milyon 17 bin varil oldu. Bu dönemde ham petrol disindaki diger konvansiyonel olmayan OPEC üretimi de günlük 5 milyon 360 bin varil olarak kayitlara geçti. Böylece OPEC'in günlük petrol üretimi geçen ay yaklasik 34 milyon 530 bin varil olarak gerçeklesti.

OPEC disi ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde önceki aya göre günlük 750 bin varil artarak yaklasik 67 milyon 10 bin varil oldu.