Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi, 27-28 Mart Dezenformasyon Bülteni'ni yayimladiMümin Altas- Bültende, "Ev kiralarina il il limit getiriliyor" ve "Cumhurbaskani Erdogan'in açilisini gerçeklestirdigi Bor Karbür Fabrikasi'nda üretim yok" iddiasinin dogru olmadigi ifade edildi

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi, 27-28 Mart Dezenformasyon Bülteni'ni yayimladiMümin Altas- Bültende, "Ev kiralarina il il limit getiriliyor" ve "Cumhurbaskani Erdogan'in açilisini gerçeklestirdigi Bor Karbür Fabrikasi'nda üretim yok" iddiasinin dogru olmadigi ifade edildi

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nce 27-28 Mart Dezenformasyon Bülteni yayimlandi.

Bültende, "Bakanlarin milletvekili adayi olmalari halinde, Anayasa Madde 76'ya uygun olarak görevden ayrilmis olmalari gerekir" iddiasina yer verilerek, bakanlarin devlet memuru olmadigi belirtildi.

Bakanlarin, Devlet Memurlari Kanunu'na tabi olmadigi, kamu hizmeti yapan bakanlarin bir kamu kurum veya kurulusunun memur statüsündeki kamu görevlisi sayilmadigi vurgulanan bültende, su ifadeler kullanildi:

"Bakanlar, yukarida belirtilen nedenle Anayasa'da milletvekilligi adayligi için istifa etmesi gerekenleri düzenleyen Madde 76/son hükmünde sayilmadiklari gibi Milletvekili Seçim Kanunu'nun 18'inci maddesinde adaylik için istifa etmesi gereken memurlar arasinda da sayilmamistir. Bakanlar, hukuk sistemimizde hizmet bakimindan, 'isçi niteligi tasimayan diger kamu görevlileri' arasinda da yer almamaktadir. Yaptiklari hizmet bakimindan isçi niteligi tasimayan kamu görevlisi olmanin en önemli sarti o kisiyle devlet arasinda bir istihdam iliskisinin bulunmasidir. Bakanlar, yürütme tarafindan istihdam edilen kisiler degildir. Kamu görevine katilan siyasi kisilerdir. Dolayisiyla bakanlar, yaptiklari hizmet bakimindan isçi niteligi tasimayan diger kamu görevlisi olmadigindan Anayasa Madde 76/son hükmü ve Milletvekili Seçim Kanunu'nun 18'inci maddesine göre, istifa etmesi gerekenler arasinda sayilan diger kamu görevlilerinden de degildirler."

Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan "Cumhurbaskani Erdogan'in açilisini gerçeklestirdigi Bor Karbür Fabrikasi'nda üretim yok" iddiasinin dogru olmadigi, Balikesir'in Bandirma ilçesine kurulan Türkiye'nin ilk Bor Karbür Tesisi'nin 19 Mart 2023'te Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla açildigi ve üretime basladigi animsatildi.

Tesisin üretim yaptigi anlara dair görüntülerin, iddialarin asilsiz oldugunu ortaya koydugu, Türkiye'nin, yillik 1000 ton üretim yapmasi beklenen Bor Karbür Tesisi'nin açilisiyla dünyada bor karbür üreten 5 ülkeden biri oldugu vurgulandi.

Bültende, bazi basin yayin organlarinda "Bogaziçi Üniversitesi'nde el konulan hayvan barinagi bosaltiliyor" iddiasiyla yer alan haberlerin manipülasyon içerdigi belirtildi. Bogaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'ndeki köpeklerin yeni yapilan hayvan yasam alanlarina tasinmasinin ardindan, iddiaya konu alanda da incelemeler yapildigi, köpeklere son derece kötü kosullarda bakildigi, temel hijyen kurallarinin ihlal edildigi ve kanuna aykiri olarak veteriner gözetimi olmaksizin köpeklere enjeksiyonla ilaç tedavisi yapildigi ve serum verildiginin tespit edildigi ifade edildi.

Ayrica, ormanlik alanda izinsiz ocak yakildigi, tehlikeli patlayici tüp bulunduruldugu, yangin riski olusturuldugunun da tutanak altina alindigi aktarilan bültende, bakici oldugu iddia edilen kisinin, hayvan bakimi ile ilgili herhangi bir egitiminin olmadigi ve ülkede çalisma izni bulunmayan bir Moldova vatandasi oldugunun belirlendigi anlatildi. Bu kisinin üniversite ile herhangi bir yasal bagi olmadigi halde kampüste izinsiz olarak 7/24 yasadigi ve iddiada ismi geçen grup tarafindan sigortasiz olarak çalistirildiginin anlasildigi vurgulandi.

Bültende, sosyal medyada paylasilan bazi görüntülerle ilgili "Fransa'da polis ülkede yasanan adaletsizlige karsi kelepçe atma protestosu düzenledi" iddiasinin dogru olmadigi belirtilerek, sunlar kaydedildi:

"Fransiz parlamentosunda oylanmadan kabul edilen emeklilik reformunu protesto eden vatandaslar, sert polis müdahalesi ile karsilasmistir. 16 Mart 2023'te patlak veren protestolar devam etmektedir. Görüntülerin 'Polisin bu adaletsizlige karsi kelepçe atma protestosu' sirasinda çekildigi iddialari dogru degildir. Haziran 2020'de kaydedildigi tespit edilen kelepçe atma protestosu, Fransa Içisleri Bakani Christophe Castaner'in polis ve irkçilik karsiti gösteriler sirasinda yaptigi 'Irkçi oldugu belirlenen polisler derhal açiga alinacak' açiklamasina karsi Paris'in kuzeydogu bölgesinde yer alan Bobigny'de düzenlenmistir. Bakanin kendilerini desteklemedigini savunan tüm polis sendikalari ortak eylem karari almis, karakollarinin önünde ve ülkenin önemli noktalarinda kelepçelerini yere atmislardir."

Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan, "Ev kiralarina il il limit getiriliyor" iddiasinin dogru olmadigi, Hazine ve Maliye Bakanligi ile Ticaret Bakanligi'nin konuyla ilgili herhangi bir çalismasinin bulunmadigi belirtildi.

Halihazirda TBMM'nin 8 Haziran 2022 tarihli Genel Kurulu'nda kabul edilen ve 11 Haziran 2022'de Resmi Gazete'de yayimlanan Avukatlik Kanunu ile Türk Borçlar Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun'un 4'üncü maddesinin Geçici 1'inci maddesi geregince konut kira sözlesmelerinde kira bedelinin artisina iliskin 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25 oraninda üst sinir uygulamasinin geçerli oldugu animsatildi.