Brent petrolün varil fiyati 84,89 dolarFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 84,89 dolardan islem görüyor.

Dün 85,21 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 84,18 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.42 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,84 artisla 84,89 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 80,51 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, küresel piyasalarda artan arz daralmasi endiseleri etkili oldu.

Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu üyesi 9 ülkenin günlük yaklasik 1,6 milyon varillik ek üretim kesintisi kararinin ardindan piyasalarda arz daralmasi endiseleri güçlü kalmaya devam ediyor.

OPEC+ grubu üyesi ülkelerden Rusya'nin daha önce günlük 500 bin varil olarak açikladigi üretim kesintisini 700 bin varile yükselttigine iliskin haber akisi ise arz endiselerini güçlendirerek fiyatlardaki yükselisi destekledi.

Öte yandan, küresel petrol talebine iliskin endiseler ise fiyatlardaki yükselisi kisitliyor.

ABD'nin enflasyonla mücadele kapsaminda atilan sahin adimlara devam edebilecegine yönelik beklentiler, ülkede petrol talebinin olumsuz etkilenecegi endiselerine yol açarak fiyatlari asagi yönlü baskiliyor. Ülkede yarin açiklanacak enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankasinin (Fed) gelecek dönem politika adimlarina iliskin beklentiler üzerinde etkili olmasi bekleniyor.

Bugün Çin'de açiklanan verilere göre de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta yillik yüzde 0,7 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,5 geriledi. Uzmanlar, Kovid-19 salginina yönelik kisitlamalarin kalktigi ülkede devam eden ekonomik toparlanmanin zayif seyrettigini ve talep endiselerini artirdigini kaydetti.

???????Brent petrolde teknik olarak 84,99 ile 85,18 dolar araliginin direnç, 84,80 ile 84,61 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.