Israil polisinden üst düzey bir yetkili: "Protestolarin kontrolünü kaybettik"Mehmet Nuri Uçar

Israil polisinden üst düzey bir yetkili: "Protestolarin kontrolünü kaybettik"Mehmet Nuri Uçar

KUDÜS (AA) - Israil'de üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Basbakan Binyamin Netanyahu'nun Savunma Bakani Yoav Gallant'i görevden almasinin ardindan ülkenin çesitli yerlerinde düzenlenen gösteriler üzerinde polisin kontrolü kaybettigini söyledi.

Netanyahu'nun, ülkede siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartismali yargi düzenlemesinin durdurulmasi çagrisinda bulunan Savunma Bakani Gallant'i dün görevden almasi üzerine yüz binlerce Israilli sokaklara döküldü.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Israil'de adi açiklanmayan üst düzey bir polis yetkilisi, "Protestolarin kontrolünü kaybettik." ifadesini kullandi.

Baska bir güvenlik yetkilisi de "Su anda disarida olanlar delilik. Göstericilerin üzerine tekrar atik su püskürterek olaylari yatistiracagini düsünenler yaniliyor. Bu durumu kontrol altina alamayacagiz." dedi.

Yedioth Ahronoth gazetesi de söz konusu protestolara iliskin haberinde "Polis, Savunma Bakani'nin görevden alinmasinin ardindan Tel Aviv'in ana arteri Ayalon'da gerçeklesen büyük gösterilerin kontrolünü tamamen kaybetti." ifadelerini kullandi.

Gazete, bölgede bulunan polislerin buraya akin eden göstericilerin alana girisini bile engellemedigini yazdi.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören "yargi reformu", ülke genelinde 12 haftadir protestolara neden olurken, düzenlemenin durdurulmasi çagrisinda bulunan Savunma Bakani Yoav Gallant'in pazar aksami görevden alinmasi bardagi tasiran son damla oldu.

Gallant'in görevden alinmasinin ardindan yüz binlerce Israilli sokaklara dökülerek yargi düzenlemesini ve Gallant'in görevden alinmasini protesto ederken Netanyahu'ya da "istifa" çagrilari yapti.