Izmit Körfezi'ne 6 bin balik yavrusu salindiTahir Turan Eroglu,Ekrem Sitki Meral- Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin:- "Denize gözümüz gibi bakmaya devam edecegiz. Denize, su ana kadar 6 kez balik saldik. Türkiye'de örnek bir proje yürütüyoruz. Denizi izliyoruz. Yeni türler görülmeye baslandi, onlari ayrica kayitliyoruz. Fener baligindan yunusuna kadar çesit çesit türler burada görülmeye baslandi"

Izmit Körfezi'ne 6 bin balik yavrusu salindiTahir Turan Eroglu,Ekrem Sitki Meral- Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin:- "Denize gözümüz gibi bakmaya devam edecegiz. Denize, su ana kadar 6 kez balik saldik. Türkiye'de örnek bir proje yürütüyoruz. Denizi izliyoruz. Yeni türler görülmeye baslandi, onlari ayrica kayitliyoruz. Fener baligindan yunusuna kadar çesit çesit türler burada görülmeye baslandi"

KOCAELI (AA) - Izmit Körfezi'nde balik popülasyonunu arttirma çalismalari kapsaminda 6 bin balik yavrusu denize birakildi.

Büyüksehir Belediyesince, balik türlerinin zenginlestirilmesi, biyolojik çesitliligin devami ve halkin denizden daha fazla istifade etmesi için 2017'de baslatilan "Izmit Körfezi'ni Baliklandirma Projesi" kapsaminda körfezden alinan kalkan, levrek ve çupra türlerinden anaç baliklar, Trabzon Su Ürünleri Merkez Arastirma Enstitüsü ile Akdeniz Su Ürünleri Arastirma Üretme ve Egitim Enstitüsü'nde çogaltildi.

Körfeze, 2017 yilindan itibaren anaç baliklardan elde edilen 36 bin balik yavrusu salindi.

Dilovasi ilçesi Tavsancil Sahili'nde 6 bin balik yavrusunun daha denize salinmasi dolayisiyla düzenlenen törende konusan Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, gelecek açisindan önemli bir projeyi hayata geçirmekten mutluluk duyduklarini söyledi.

Büyükakin, projeyle baliklarin üzerlerindeki çipler sayesinde takip edildigini aktararak, göç yollari, yumurtlama alanlari, büyüme süreçleri gibi verilerin toplandigini dile getirdi.

Denizi korumak adina 23 aritma tesisi insa ettiklerini dile getiren Büyükakin, "Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, aritmada Marmara'nin lideri. Neden yapiyoruz bunu? 'Denize bir sey olmasin' diye. Uçakla gemileri kontrol ediyoruz. Gözlerinin yasina bakmadan cezalar kesiyoruz. Sintine ve diger atiklarini, denge sularini denize birakirlarsa 10 milyon, 20 milyon, 30 milyon liralara varan cezalar kesiyoruz. Affi yok, denizi kirletenin affi yok. Denize gözümüz gibi bakmaya devam edecegiz. Denize, su ana kadar 6 kez balik saldik. Türkiye'de örnek bir proje yürütüyoruz. Denizi izliyoruz. Yeni türler görülmeye baslandi, onlari ayrica kayitliyoruz. Fener baligindan yunusuna kadar çesit çesit türler burada görülmeye baslandi." diye konustu.

Körfezin dibinde biriken 8,5 milyon ton çamur oldugunu belirten Büyükakin, "O çamuru temizleyecegiz. Çamurun içinde birikmis, azot, fosfor ve diger denizdeki canliliga, biyoçesitlilige, denizin oksijen seviyesine zarar verecek, bazi agir metalleri de içeren kalintilari temizleyecegiz. 120 milyon dolarlik bir proje. Projenin üçte birini Cumhurbaskanligi, üçte birini Çevre ve Sehircilik Bakanligi, üçte birini Büyüksehir Belediyesi karsilayacak." ifadelerini kullandi.

- "Bu sene göletlerimizde 400 binin üzerinde baliklandirma yapacagiz"

Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Metin Türker de Izmit Körfezi'ni baliklandirma projesinin, koruma kullanma dengesi açisindan önemli oldugunu, bu dengeye dikkat edilmesiyle gelecek nesillere çok daha güzel bir deniz birakilmasinin mümkün oldugunu vurguladi.

Türker, denizlerdeki balik ekosisteminin korunmasi gerektiginin altini çizerek, "Baliklandirma çalismalarinin yüzlercesini yapiyoruz. Bu sene göletlerimizde 400 binin üzerinde baliklandirma yapacagiz. 4 enstitümüzde 170 arastirma görevlimizle yüzlerce projeyi hayata geçirdik, yüzlerce projeyi devam ettiriyoruz. Basta balik hastaliklari, balik çesitliliginin artirilmasi, stoklarin tespit edilmesi ve ekolojik denge içinde sürdürülebilir bir yönetim sistemlerinin tüm paydaslarla yerine getirilmesi konusunda önemli çalismalar yapiyoruz." diye konustu.

Törende daha sonra Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, Dilovasi Kaymakami Metin Kubilay, Dilovasi Belediye Baskani Hamza Sayir ve TAGEM Genel Müdürü Metin Türker, ögrencilerle baliklari Izmit Körfezi'ne birakti.