Brent petrolün varil fiyati 76,33 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 76,33 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili, haftanin ilk is gününde uluslararasi piyasalarda 76,33 dolardan islem görüyor.

Dün 76,46 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 75,99 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.24 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,44 artisla 76,33 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 72,39 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, yatirimcilarin petrol talebinde mevsimsel artis beklentileri ve OPEC+ grubunun arz kesintilerinin piyasayi daraltacagina yönelik beklentiler etkili oldu.

ABD'de yaz sezonu yakit talebi artisinin baslangici olarak kabul edilen 29 Mayis'taki Anma Günü tatilinin yaklasmasi, dünyanin en büyük petrol tüketicisinde talep beklentilerini artirarak fiyatlari destekledi.

Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin mayis basindan itibaren uygulamaya koyduklari günlük 1,2 milyon varillik kesintinin, yilin ikinci yarisinda arz daralmasi yasanacagina yönelik endiseleri desteklemesi de fiyatlari desteklemeyi sürdürdü.

Ayrica, ABD yönetiminin geçen hafta stratejik petrol rezervi için agustosta teslim edilmek üzere 3 milyon varile kadar ham petrol alacagini duyurmasi da fiyatlarin yukari yönlü hareketini destekleyen bir unsur olmaya devam ediyor.

Uzmanlar, OPEC+ üretim kesintilerinin tam olarak hayata geçirilmesi ve yaz sezonunda talebin daha da artmasiyla hazirandan itibaren petrol arzi açigi yasanacagini ve Asya ülkelerinin yilin ikinci yarisinda günlük yaklasik 2 milyon varillik tüketim artisiyla petrol talebindeki büyümenin çoguna öncülük edecegini tahmin ediyor.

Öte yandan, ABD'deki borç limiti krizine iliskin endiseler fiyatlarin yukari yönlü hareketini kisitliyor.

Analistler, ABD'nin borçlarinda temerrüde düsmesi halinde ödeme takviminde yaklasik 1 aylik gecikmenin yasanabilecegine dikkati çekerek, bu durumun ülkede ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebilecegi endisesiyle varlik fiyatlarini baskiladigini belirtiyor.

Brent petrolde teknik olarak 76,41 ile 76,70 dolar araliginin direnç, 75,95 ile 75,78 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.