ISEDAK 39. Izleme Komitesi Toplantisi Ankara'da basladiMerve Özlem Çakir,Zeynep Duyar- Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskan Yardimcisi Ridvan Agaoglu:- "Islam Isbirligi Teskilati ülkeleri olarak, sahip oldugumuz genç nüfus ve yer alti kaynaklari gibi pek çok unsur bize önemli firsatlar sunmaktadir. Bunu somut kazanimlara dönüstürebilmemiz için isbirligimizi güçlendirmemiz gerekmektedir"

ISEDAK 39. Izleme Komitesi Toplantisi Ankara'da basladiMerve Özlem Çakir,Zeynep Duyar- Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskan Yardimcisi Ridvan Agaoglu:- "Islam Isbirligi Teskilati ülkeleri olarak, sahip oldugumuz genç nüfus ve yer alti kaynaklari gibi pek çok unsur bize önemli firsatlar sunmaktadir. Bunu somut kazanimlara dönüstürebilmemiz için isbirligimizi güçlendirmemiz gerekmektedir"

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskan Yardimcisi Ridvan Agaoglu, genç nüfus ve yer alti kaynaklari gibi pek çok unsurun Islam Isbirligi Teskilati (IIT) ülkelerine önemli firsatlar sundugunu belirterek, "Bunu somut kazanimlara dönüstürebilmemiz için isbirligimizi güçlendirmemiz gerekmektedir." dedi.

Islam Isbirligi Teskilati (IIT) Ekonomik ve Ticari Isbirligi Daimi Komitesinin (ISEDAK) 39. Izleme Komitesi Toplantisi, Ankara'da basladi.

Agaoglu, burada yaptigi konusmada, "ISEDAK Bakanlar Oturumu"nda alinan kararlarin, IIT kapsaminda ekonomik konularda yürütülen program ve projelerin uygulamasinin gözden geçirilip izlendigi ve gelecek "ISEDAK Bakanlar Toplantisi"nin gündeminin belirlendigi Izleme Komitesi çalismalarinin önem tasidigini söyledi.

Küresel ekonominin, Kovid-19 salgini ve Rusya-Ukrayna Savasi sonrasi kademeli toparlanma sürecinin devam ettigini vurgulayan Agaoglu, tedarik zincirlerindeki aksakliklar kismen çözülürken savasin enerji ve gida piyasalarinda yol açtigi sarsintilarin da göreli olarak azaldigini bildirdi.

Agaoglu, buna karsin küresel ölçekte geçen yil, son 30 yilin zirvesine tirmanan enflasyonun yapiskan olma tehlikesinin hala devam ettigini ve enerji, gida hariç çekirdek enflasyon düzeylerinin birçok ülkede henüz zirve yapmadigini anlatti.

Yüksek enflasyonla mücadele anlaminda yapilan müdahalelerin basinda sikilastirici para politikalari ve faiz artislarinin geldigine isaret eden Agaoglu, kisa sürede enflasyon alevini düsürmeye bir çözüm sunsa da bu politikalarin ülkelere önemli maliyetleri oldugu dile getirdi.

Agaoglu, enerji ve gida ürünlerindeki fiyat artislari basta olmak üzere olusan hayat pahaliliginin ekonomiler için ciddi bir tehdit olusturdugunu ifade ederek, söyle konustu:

"Üretim maliyetlerinin artmasi ülkelerimizin rekabetçiligini azaltmakta ve ihracatlarina olumsuz sekilde yansimaktadir. Dolayisiyla düsen ihracat oranlari da ülkelerimizin büyüme hedeflerinin önünde önemli bir engel teskil etmektedir. Küresel ölçekte karsilasilan bu ekonomik meseleler karsisinda Islam ülkeleri arasindaki ticaretin artmasi, ekonomilerimizin dinamizmi açisindan büyük önem tasimaktadir. Dünyanin birçok bölgesine yayilmis IIT ülkeleri olarak, sahip oldugumuz genç nüfus yapisi ve yer alti kaynaklari gibi pek çok unsur bize önemli firsatlar sunmaktadir. Bu potansiyeli somut kazanimlara dönüstürebilmemiz için isbirligimizi güçlendirmemiz gerekmektedir."

- "Sonuç odakli vizyonla çalismaliyiz"

Agaoglu, 2016 yilinda Istanbul'da yapilan 13. Islam Zirvesi'nde kabul edilen IIT 2025 Programi kapsaminda belirlenen IIT-içi ticaret hedefinin yüzde 25 oldugunu animsatarak, Islam Ticareti Gelistirme Merkezi (ICDT) verilerine göre 2016 yilinda yüzde 19'a yakin olan IIT-içi ticaret hacminin 2017'de yüzde 20'ye çok yaklastigini ve 2018'de yüzde 21'i buldugunu bildirdi. Sonraki üç yilda ise IIT-içi ticaretin yüzde 19 seviyesinde seyrettigi bilgisini veren Agaoglu, sunlari kaydetti:

"Söz konusu programda belirlenen hedefe ulasmak için önümüzde iki yil kalmisken son yillardaki oransal düsüs daha sonuç odakli bir vizyonla çalismamiz gerektigine isaret etmektedir. Bildiginiz gibi IIT-içi ticaret hacminde petrol ürünleri önemli bir yer tutmaktadir. Yildan yila degisen fiyatlar IIT-içi ticaret göstergelerini önemli sekilde etkilemektedir. Bu bakimdan, ticaretimizde ürün çesitliliginin artirilmasi ve katma degeri yüksek üretim altyapisinin olusturulmasi, hedeflerimize ulasmamiz noktasinda çok büyük önem tasimaktadir. Bu çerçevede, ISEDAK semsiyesi altinda yillar süren çabalar sonucunda olusturulan enstrümanlarin en iyi sekilde uygulanabilmesi için gerekli degisikliklerin ve iyilestirmelerin zamanlica hayata geçirilerek üye ülkeler arasinda ekonomik ve ticari isbirliginin daha da güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu enstrümanlarin basinda TPS-OIC Tercihli Ticaret Sistemi gelmektedir. Bildiginiz gibi, TPS-OIC Temmuz 2022 itibariyla yürürlüge girmistir. Uygulamada basari elde edilebilmesi, gerekli yükümlülüklerin sisteme taraf tüm ülkelerce yerine getirilmesine ve uygulamaya iliskin teknik iç prosedürlerin bir an önce tamamlanarak sistemin düzgün sekilde islemesine baglidir. Ancak bu sekilde sistemin ticaret hacmimize anlamli bir katki yapmasi mümkün olacaktir."

- Uluslararasi Yatirim Fonunun ülkelerde taninmasi çagrisi

Agaoglu, Ticaret Müzakereleri Komitesinin aldigi kararlarin son "Bakanlar Toplantisi"nda memnuniyetle karsilandigini, bu kapsamda teknik konularin ele alinacagi bir Ticaret Müzakereleri Komitesi (TMK) toplantisi düzenlenmesinin kararlastirildigini söyledi.

Bu kapsamda, gelecek ay, 6-7 Haziran'da teknik düzeyde yapilacak toplantiyi önemli gördüklerini vurgulayan Agaoglu, tüm taraf ülkeleri bu toplantiya aktif sekilde katilmaya davet ettiklerini dile getirdi.

Agaoglu, son ISEDAK oturumu marjinda ülkelerin ticaret, ekonomi ve finans bakanlarinin bir araya geldigini ve TPS-OIC’in her yönüyle ve tüm paydaslarca etkin sekilde uygulanabilmesine dönük iradelerini beyan ettiklerini belirterek, su degerlendirmede bulundu:

"Öncelikle sistemin, tüm katilimci ülkelerin katkilariyla basarili sekilde uygulanabilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu ortak hedefin basarilmasiyla birlikte anlasmanin kapsaminin genisletilmesi hususu da ilerleyen dönemde gündeme alinabilecektir. Bu vesileyle sisteme henüz taraf olmamis IIT üyesi ülkeleri de bu kiymetli projeyi daha üst seviyelere çikarabilmek adina TPS-OIC'e dahil olmaya davet ediyorum. ISEDAK'in bir diger önemli projesi olan IIT Tahkim Merkezinin isler hale gelmesi memnuniyet verici bir gelismedir. Merkezin tüm dünyada taninir ve saygin bir tahkim kurulusu haline gelmesi için önemli faaliyetler yürütecegine inaniyorum. Bu baglamda, tüm IIT ailesini merkeze destek vermeye ve merkezin önümüzdeki süreçte yürütecegi faaliyetlere katilima ve katki saglamaya davet ediyorum. ISEDAK çerçevesinde bir diger önemli proje olan IIT/ISEDAK 50 Islami Endeksi kapsaminda geçtigimiz yil 'Uluslararasi Yatirim Fonu' kurulmustur. Fonun ülkelerimizde taninmasi ve potansiyel yatirimcilarin tesvik edilmesi için buradan tüm ülkelerimize çagrida bulunmak istiyorum. Dijital dönüsüm konusu yeni bir isbirligi alani olarak ISEDAK gündemine alinmistir. Bu çerçevede, 38. ISEDAK Toplantisi öncesinde 2 teknik toplanti düzenlenmis, Bakanlar Toplantisi marjinda da Yüksek Düzeyli Dijital Dönüsüm Isbirligi Toplantisi gerçeklestirilmistir. Toplantida alinan kararlar geregince kurulan ve sekretarya hizmetleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi tarafindan verilen 'ISEDAK Yüksek Düzeyli Dijital Dönüsüm Forumu'nun, ilk toplantisi önümüzdeki ISEDAK Bakanlar Toplantisi öncesinde gerçeklestirilecektir."

- "Proje Destek Programlari kapsaminda bu yil 19 projeye destek saglanacak"

Agaoglu, üye ülkeler ve ilgili IIT kuruluslarinin katilimiyla KOBI Programi olusturulmasi karari alindigina dikkati çekerek, bu kapsamda, ISEDAK KOBI Programi'nin hazirliklarina dönük çalismalari önemsediklerini, ülkelerin ve ilgili IIT kuruluslarinin bu konuda gerekli katkiyi saglayacagina inandiklarini anlatti.

"Çalisma Grubu Toplantilari"nin bu yilki ikinci turunun ekimde düzenlenecegi bilgisini veren Agaoglu, burada gelistirilecek somut politika tavsiyelerinin ve yol haritalarinin gelecek dönem ilgili alanlardaki isbirligi çabalarina anlamli katkilar saglayacagini düsündüklerini bildirdi.

Agaoglu, ISEDAK Proje Destek Programlari kapsaminda üye ülkeler ve ilgili kuruluslar tarafindan yürütülen projelerin de sarf edilen çabalar arasinda önemli yer tuttugunu ifade ederek, sunlari söyledi:

"Bu kapsamda, geçtigimiz yil 15 proje, üye ülkelerin ve ilgili IIT kuruluslarinin kiymetli katkilariyla tamamlanmistir. Bu yil ihtiyaç analizi ve akran tecrübe paylasimi gibi yeni proje tipleri program kapsamina dahil edilmistir. Ayrica, çok tarafli projelerin yani sira ülkelerimize kendi kalkinma meselelerine yönelik proje sunma imkani da getirilmistir. Bu çerçevede program kapsaminda insallah bu yil 19 projeye destek saglanacaktir. Kudüs'teki kardeslerimizin ekonomik refahinin artirilmasina yönelik 2020 yilinda baslatilan Kudüs Programi çerçevesinde geçtigimiz yil 5 proje basariyla uygulanmistir. Bu yil, program kapsaminda özellikle genç istihdami meselelerine odaklanan 5 projeye destek saglanacaktir."