Hindistan 8,5 milyar dolarlik askeri teçhizat alacakBüsra Selvi Ögütcen

Hindistan 8,5 milyar dolarlik askeri teçhizat alacakBüsra Selvi Ögütcen

ANKARA (AA) - Hindistan'da 8,5 milyar dolar degerinde askeri teçhizat alimi onaylandi.

NDTV'nin haberine göre, Hindistan Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada, Hint ordusunun kullanimi için ilave 200 BrahMos füzesi, 50 genel maksat helikopteri, agir silahlar ve elektronik savas sistemleri satin alinacagi ifade edildi.

Açiklamada, 705 milyar rupi (8,5 milyar dolar) degerindeki teçhizatin aliminin onaylandigi belirtildi.

Tüm siparislerin, Hint savunma üreticilerine verilecegine isaret edilen açiklamada, dizel deniz motoru üretiminin de onaylandigi kaydedildi.

Açiklamada, hava kuvvetlerinin "Sukhoi-30MKI" tipi savas uçaginda kullanilmasi için uzun menzilli uzaktan komutali silah talebinin de kabul edildigi bilgisi paylasildi.

Hint ordusunun kullanimi için alinacak ilave 200 BrahMos füzesi, Rus-Hint ortak sirketi "BrahMos Aerospace" tarafindan gelistiriliyor.

BrahMos süpersonik seyir füzeleri, vurus menzilinin 290 kilometreden 400 kilometrenin üzerine çikarilmasiyla önemli gelismeler kaydetmisti.

Baska ülkelere de ihraç edilen füze sisteminin üreticisi BrahMos Aerospace'in Baskani Atul Rane, sirketin 2025 yilina kadar 5 milyar dolar hedefledigini belirtmisti.

BrahMos Aerospace ortak girisimi de Hindistan'in savunma sanayisindeki yerli girisimlerin basini çekerken, girisimin yüzde 50,5'i Hindistan'a, yüzde 49,5'i ise Rusya'ya ait.

- Hindistan-Rusya savunma is birligi

Rusya, Sovyetler Birligi'nin dagilmasindan bu yana yakin iliski içinde bulundugu Hindistan'in savunma sanayisi ihtiyacinin yaklasik yüzde 60'ini temin ederek Yeni Delhi yönetiminin önde gelen savunma tedarikçisi oldu.

Rusya, Hindistan ile savunma is birliklerini ortak girisimlerle güçlendirirken S-400 füze sistemlerini de 15 Eylül 2022'de teslim etmisti.

ABD ise Rusya ile Hindistan arasindaki S-400 tedarikine ragmen ABD Hasimlariyla Yaptirim Yoluyla Mücadele Yasasi'ni (CAATSA) devreye almamisti.

Hindistan'in Rusya ile 2019'da yaptigi ve 2025'te teslim edilmesi planlanan 3 milyar dolarlik Akula tipi denizalti anlasmasi da bulunuyor.