Pakistan'da 5. Islam Ülkeleri Rektörleri Forumu düzenlendiMuhammet Nazim Tasci

Pakistan'da 5. Islam Ülkeleri Rektörleri Forumu düzenlendiMuhammet Nazim Tasci

ISLAMABAD (AA) - Pakistan'in baskenti Islamabad'da "5. Islam Ülkeleri Rektörleri Forumu" düzenlendi.

Islamabad'da bir otelde gerçeklestirilen etkinlikte, aralarinda Türkiye'nin de bulundugu 30'a yakin ülkeden 250'nin üzerinde rektör, rektör yardimcisi ve uzman akademisyenler katildi.

Iki gün süren etkinlikte, küresellesen dünyada teknolojinin yikici etkileri, üniversitelerin yikici teknolojinin getirdigi zorluklari nasil ele almasi gerektigi, 4'üncü endüstri devrimi ve üniversitelerin dönüsümü, Islam dünyasindaki üniversiteler arasinda isbirligi, baglanti ve ögrenci degisiminin artirilmasi gibi çesitli konular ele alindi.

- Toplanti önemli bir "köse tasi" vurgusu

Pakistan Planlama ve Kalkinma Bakani Ahsan Ikbal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, küresellesen dünyada teknolojinin yikici etkilerine karsi yüksek egitimde köklü degisiklerin nasil olmasi gerektigine dair Islam dünyasindan rektörlerin bir araya geldigi bu toplantinin önemli bir köse tasi oldugunu söyledi.

Ikbal, birçok üniversitenin 2'nci sanayi devrimi modeliyle çalistigina isaret ederek, disiplin ve yeni teknolojinin egitime adapte edilmesi gerektigini vurguladi.

Forum araciligiyla üniversiteler arasindaki fikir alisverislerinin ve isbirliklerinin artacagina dikkati çeken Ikbal, bunun yüksek egitimde yeni reformlar saglayacagini kaydetti.

- Türkiye, daha fazla uluslararasi ögrenciye talip

Büyükelçi ve Yüksekögretim Kurumu (YÖK) Baskani Danismani Mustafa Türker Ari, iki gün süren toplantilarda Islam dünyasindaki üniversiteler arasinda isbirliginin nasil gelistirilecegi konularinin ele alindigini söyledi.

Ari, Islam dünyasindan 30'a yakin ülkenin foruma katilim sagladigini belirterek, yüksekögretim alaninda ileriye dönük projelerin, ögrencilerin Islam dünyasindaki diger ülkelerde egitim ve burs imkanlarinin görüsüldügünü ifade etti.

Bir önceki forumun 2017'de Ankara'da yapildigini animsatan Ari, Türkiye'nin 300 binden fazla yabanci ögrenciye ev sahipligi yaptigini ve Ankara'nin daha fazla uluslararasi ögrenciyi misafir etmeye hazir oldugunu diger üniversite rektörlerine ilettiklerini aktardi.

- Pakistan'daki üniversiteler ile isbirligi vurgusu

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yildiz ise Pakistan'daki üniversitelerle isbirligi yapmak istediklerini dile getirerek, "Türk üniversiteleri Pakistan'da daha da çok görülecek. Birbirimizin güçlü yanlarindan istifade etmeliyiz." dedi.

Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz da Bati üniversiteleri ile isbirligi yapildigi gibi Pakistan'daki üniversitelerde de isbirligi yapilabilecegini belirterek bunun önemli olduguna isaret etti.