GRAFIKLI - Fed, piyasadaki belirsizliklere çare olamadiMurat Aslan- Federal fon oranina iliskin tahminler bu yil sonu için yüzde 5,1'de birakilirken, 2024 yili için yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e çikarildi - Analistler, toplanti öncesinde Fed'in adimlarina yönelik beklentilerin oldukça daginik olduguna dikkati çekerek, toplanti sonrasinda da bu belirsizliklerin büyük bölümünün sürdügünü aktardi

GRAFIKLI - Fed, piyasadaki belirsizliklere çare olamadiMurat Aslan- Federal fon oranina iliskin tahminler bu yil sonu için yüzde 5,1'de birakilirken, 2024 yili için yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e çikarildi
- Analistler, toplanti öncesinde Fed'in adimlarina yönelik beklentilerin oldukça daginik olduguna dikkati çekerek, toplanti sonrasinda da bu belirsizliklerin büyük bölümünün sürdügünü aktardi

ISTANBUL (AA) - ABD Merkez Bankasi (Fed) dün politika faizini beklentiler dogrultusunda 25 baz puan artirirken, para politikasina iliskin belirsizliklerin güçlü kaldigi görülüyor.

Fed, ülkede 3 bankanin batmasi ve piyasalarda beklentilerin alt üst oldugu sürecin ardindan dün politika faizini son 16 yilin en yüksek seviyesi olan yüzde 4,75-5 araligina yükseltti.

Karar metninde, daha önce kullanilan "devam etmesi beklenen sikilastirmalar" ifadesinin yerine, enflasyonu yüzde 2'ye döndürmede yeterince siki para politikasi durusuna ulasmak için "bazi ilave sikilastirmalarin" uygun olacagi ibaresinin kullanilmasi piyasalarda güvercin olarak algilandi.

Faiz artislarinin hizi belirlenirken para politikasindaki kümülatif sikilasmanin, para politikasinin ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmelerin, ekonomik ve finansal gelismelerin dikkate alinacagi kaydedilen açiklamada, ABD bankacilik sisteminin "saglam ve dayanikli" oldugu vurgulandi.

Fed'in ekonomiye iliskin projeksiyonlarinda da enflasyon baskisinin endise edildigi kadar öne çikmamasi faiz artislarinin sonuna yaklasildigi tahminlerini güçlendirse de, Fed Baskani Powell'in açiklamalari gelecek döneme iliskin belirsizliklerin bir süre fiyatlamalar üzerinde etkili olabilecegini gösterdi.

- Sene sonu faiz orani beklentisi ayni kaldi

Ekonomiye iliskin tahminlerini de açiklayan Fed, federal fon oranina iliskin tahminlerinde bu yil için degisiklige gitmedi.

Federal fon oranina iliskin tahminler bu yil sonu için yüzde 5,1'de birakilirken, 2024 yili için yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e çikarildi. Banka, federal fon oranina iliskin tahminini 2025 yili için de yüzde 3,1 olarak korudu. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5'te tutuldu.

Bankanin enflasyon tahminleri ise bu yil için yüzde 3,1'den yüzde 3,3'e çikarilirken, 2024 için yüzde 2,5 ve 2025 yili için yüzde 2,1 olarak korundu. Degisken enerji ve gida fiyatlarini içermeyen çekirdek enflasyona iliskin tahminler de bu yil için yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya ve gelecek yil için yüzde 2,5'ten yüzde 2,6'ya yükseltilirken, 2025 yili için yüzde 2,1'te tutuldu.

Analistler, para piyasalarindaki fiyatlamalarda Fed'in haziran toplantisindan itibaren 25 baz puanlik faiz indirimlerine baslanacaginin öngörüldügünü ifade ederek, bu duruma iliskin sorunun dün Fed Baskani Powell tarafindan olumsuz yanitlanmasina karsin fiyatlamalarin devam ettigini belirtti.

Toplanti sonrasi sorulari yanitlayan Powell, piyasada bu sene faiz indirimlerinin baslayacaginin fiyatlandigina iliskin soruya "Üyelerin böyle bir öngörüsü bulunmuyor." seklinde cevap verdi.

ABD ekonomisinin büyüme tahmini ise bu yil için yüzde 0,5'ten yüzde 0,4'e ve gelecek yil için yüzde 1,6'dan yüzde 1,2'ye düsürülürken, 2025 yili için yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a çikarildi.

ABD ekonomisinde yavaslama egiliminin de Fed'in bekledigi düzeyde olmadigini kaydeden analistler, buna karsin bankacilik sektörüne yönelik endiselerin Fed'in politika alanini daraltmis olabilecegini ifade etti.

Analistler, toplanti öncesinde Fed'in adimlarina yönelik beklentilerin oldukça daginik olduguna dikkati çekerek, toplanti sonrasinda da bu belirsizliklerin büyük bölümünün sürdügünü aktardi.