DEAS ile mücadele koalisyonu: Kuzey Irak’ta düsen helikopter koalisyona ait degilKasim Ileri

DEAS ile mücadele koalisyonu: Kuzey Irak’ta düsen helikopter koalisyona ait degilKasim Ileri

WASHINGTON (AA) – ABD öncülügündeki DEAS ile mücadele koalisyonu, Irak’in kuzeyinde düsen ve içinde PKK terör örgütü mensuplari bulunan helikopterin koalisyona ait olmadigini ve helikopteri takip etmediklerini açikladi.

Duhok’un Çemanke nahiyesinde düsen helikopterin PKK’nin eline nasil geçtigi ve ne amaçla kullanildigi bilinmiyor.

Konuya iliskin AA muhabirine açiklama yapan koalisyonun sözcüsü Yüzbasi Kevin Livingston, “Helikopter koalisyona ait degil ve (DEAS ile mücadele) Birlesik Görev Gücü Kararli Destek (CJTF-OIR) operasyonlarinin bir parçasi degil.” ifadesini kullandi.

ABD’nin bölgede oldukça kapsamli bir radar kabiliyeti oldugu hatirlatilarak söz konusu helikopterin nereden nereye gittigine yönelik soruya ise Livingston "Koalisyon o hava aracini takip etmiyordu ve açik kaynaklarda yazilanlarin disinda elimizde ek veri yok." yanitini verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY), Duhok'un Çemanke nahiyesinde düsen helikoptere iliskin açiklamasinda, "Kürdistan Bölgesindeki ilgili kurumlar, düsen helikoptere iliskin Irak merkezi hükûmeti, uluslararasi koalisyon güçleri ve Türkiye ile temasa geçti ancak helikopterin onlara ait olmadigi bildirildi. Güvenlik güçleri helikoptere iliskin ön sorusturmayi baslatti ve ilk bulgular, helikopterin Eurocopter AS350 tipi oldugu ve ölenlerden bazilarinin PKK militanlari oldugunu gösteriyor. Helikopterin kime ait oldugunun tam olarak tespit edilmesi için detayli sorusturma devam ediyor." ifadesi kullanilmisti.

Helikopterin, koalisyonun Suriye’de destek verdigi SDG ismini kullanan PKK/YPG’ye ait oldugu iddialari üzerine, ABD’nin Suriye’de helikopter pilotlugu egitimi verip vermedigini soran AA muhabirine Pentagon sözcüsü Tuggeneral Patrick Ryder "Bildigim kadariyla hayir." yanitini vermisti.