Pakistan'da polisin gözaltina almak istedigi Imran Han'in destekçileri protestolara basladiMuhammet Nazim Tasci

Pakistan'da polisin gözaltina almak istedigi Imran Han'in destekçileri protestolara basladiMuhammet Nazim Tasci

ISLAMABAD (AA) - Pakistan'da yargilandigi davanin durusmalarina katilmadigi gerekçesiyle hakkinda tutuklama karari verilen eski Basbakan Imran Han'in polis tarafindan gözaltina alinmak istenmesine karsi ülke genelinde protestolar düzenleniyor.

Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han'in destekçilerine yaptigi çagrida, öldürülse dahi mücadelelerine devam etmelerini istemesiyle ülke genelinde çok sayida sehirde protestolar basladi.

Ulusal basindaki haberlere göre, baskent Islamabad, Karaçi, Pesaver ve Ravalpindi gibi birçok sehirde PTI destekçileri sokaga indi.

Islamabad’daki gösterilerde Emniyet Müdür Yardimcisi Sahzad Buhari yaralandi.

Karaçi'deki gösterilerde de polis biber gazi ile protestoculara müdahale etti.

Han'in Lahor’da ikamet ettigi Zaman Park bölgesine giris ve çikislar polis tarafindan kapatildi.

Buraya ulasmaya çalisan çok sayida PTI destekçisi ile polis arasinda çatismalar sürüyor. Polis, Zaman Park’in çevresinden uzaklastirmaya çalistigi göstericilere göz yasartici gazla müdahale ediyor.

Lahor'un Özgürlük Meydani'nda da PTI destekçileri, yollari kapatti.

Hükümet karsiti sloganlar atan göstericiler, Imran Han'in kirmizi çizgileri oldugunu ve gözalti karari iptal edilene kadar protestolara devam edeceklerini belirtti.

Öte yandan, PTI taraftarlarinin yollari kapatmasi sebebiyle trafik aksadi. Göstericiler ile vatandaslar arasinda zaman zaman tartismalar yasandi.

- Hükümetten Han'a tepki

Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) Baskan Yardimcisi Meryem Navaz, Han'in teslim olmamasina tepki göstererek, yaralanan polislerden PTI liderinin sorumlu oldugunu belirtti.

Basbakan Sahbaz Serif'in Özel Danismani Ataullah Tarar da Han'in teslim olmasi ve evde saklanmamasi gerektigini kaydetti.

- Iki davanin durusmalari görülmüstü

Islamabad Bölge Mahkemesinde 13 Mart'ta, Han'in basbakanligi döneminde yabanci devlet adamlarindan alinan hediyelerin satildigi ve Agustos 2022'de bir kadin yargici tehdit ettigi iddiasiyla ilgili yargilandigi iki davanin durusmalari yapilmisti.

Iki durusmaya da katilmayan Han hakkinda ayri ayri tutuklama karari verilmisti.

Lahor Emniyet Müdürü Bilal Kumyana, bugün gazetecilere yaptigi açiklamada, polisin mahkeme karari dogrultusunda Han'i gözaltina almakla görevlendirildigini belirtmisti.

Han'in basbakanligi döneminde yabanci devlet adamlarindan alinan hediyelerin satildigi davayla ilgili mahkeme, polise, Han'i 29 Mart'taki durusmaya getirmesini emretmisti.

Han, kadin bir yargici tehdit ettigi gerekçesiyle hakkinda verilen tutuklama kararina karsi mahkemeye basvurmustu. Mahkeme, Han'in tutuklama kararini 16 Mart'a kadar askiya almisti.

Belucistan eyaletinin Kuetta sehrindeki bir mahkeme de devlet kurumlarina ve memurlarina karsi ifadeleri ve kamu düzenini bozmaya çalistigi gerekçesiyle Han hakkinda 9 Mart'ta tutuklama karari vermisti. Han'in itiraz etmesi sonucu söz konusu karar, üst mahkemece 2 haftaligina askiya alinmisti.

- Imran Han hükümeti, Nisan 2022'de düsmüstü

Pakistan'da, parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapilan güven oylamasinda, 174 "hayir" oyuyla Imran Han hükümeti düsmüstü.

Ülkede, 3 dönem basbakanlik yapan Navaz Serif'in kardesi Sahbaz Serif, 11 Nisan'da Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çogunlugun destegini alarak basbakan seçilmisti.