Brent petrolün varil fiyati 75,59 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 75,59 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 75,59 dolardan islem görüyor.

Dün 77,68 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 75,96 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.48 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,48 azalisla 75,59 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 70,94 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki düsüste, yavaslayan ekonomik büyümenin küresel petrol talebine yönelik endiseleri artirmasi ve dünyanin en büyük petrol ithalatçisi Çin'den gelen olumsuz ekonomik göstergeler etkili oldu.

Çin'de üretici fiyatlarinda devam eden gerileme ve tüketici fiyatlarindaki durgunluk deflasyon riskine dair endiseleri artirdi. Çin Ulusal Istatistik Bürosu (UIB) verilerine göre, nisanda Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 4,6 gerilerken Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,2 yükseldi.

Son iki hafta boyunca ülkeden gelen bir dizi zayif ekonomik veri, Çin'de Kovid-19 kisitlamalarinin kaldirilmasi sonrasi beklenen toparlanmanin yavas ilerledigine isaret etti. Söz konusu veriler talep endiselerini güçlendirerek fiyatlari baskiladi.

Uzmanlar, Çin'in petrol ithalatinin mayista artmaya devam etse de bu artisin büyük ölçüde yerel rafinerilerin envanter olusturmasindan ve yakit talebinin zayif seyretmesinden kaynaklandigini düsünüyor.

Küresel piyasalarda merkez bankalarinin "sahin" politikalarini yakinda terk edebilecegine yönelik artan beklentiler ise fiyatlardaki asagi yönlü baskiyi hafifletiyor. Para piyasalarindaki fiyatlamalara göre ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) 14 Haziran'da 25 baz puan faiz artiracagina yönelik öngörüler yüzde 24'e geriledi.

Uluslararasi Para Fonu (IMF) da ABD'de enflasyon ivmesinin yavasladigina ancak önemli bir endise olarak kalmaya devam ettigine isaret ederek, Fed'i para politikasi rotasinda kalmaya çagirdi.

Öte yandan, Haaretz gazetesinin Israilli yetkililere dayandirdigi habere göre, Iran ile nükleer anlasmanin yeniden canlandirilmasi konusunda Washington ve Tahran arasinda son günlerde kurulan temaslarda büyük ilerleme kaydedilmisti.

Ancak, Beyaz Saray yetkililerine dayandirilan ve uluslararasi basinda yer alan haberlere göre, iki ülkenin anlasmaya yakin olduguna yönelik haberlerin "yanlis ve yaniltici" oldugu açiklandi.

Brent petrolde teknik olarak 75,78 ile 76,02 dolar araliginin direnç, 75,33 ile 75,12 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.