Macaristan, Bati Balkan ülkelerinin AB üyeligini destekliyorMehmet Yilmaz

Macaristan, Bati Balkan ülkelerinin AB üyeligini destekliyorMehmet Yilmaz

BUDAPESTE (AA) - Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto, Avrupa Birligi'nin (AB) Bati Balkan ülkelerine ihtiyaci oldugunu ve AB'nin genisleme sürecinin ülkesinin ulusal güvenlik meselesi oldugunu belirtti.

Budapeste Balkan Forumu kapsaminda düzenlenen panele Szijjarto'nun yani sira Arnavutluk Avrupa ve Disisleri Bakani Olta Xhaçka, Sirbistan Basbakan Birinci Yardimcisi ve Disisleri Bakani Ivica Dacic ve Kuzey Makedonya Disisleri Bakani Bujar Osmani katildi.

Szijjarto, AB'nin ne kadar çok üyesi olursa o kadar güçlü olacagini ve genisleme sürecinin hizlandirilmasinin Macaristan için ulusal güvenlik meselesi oldugunu ifade ederek ''AB'nin su anda Bati Balkanlar'a, bölge devletlerinin Birlige duydugundan daha fazla ihtiyaci var.'' dedi.

AB'nin genislemesine karsi çikanlarin AB'yi zayiflattigini savunan Szijjarto, birçok AB üyesinin aday ülkelere karsi ikiyüzlü davrandigini ve bunun kabul edilemez oldugunu söyledi.

Düzensiz göçle mücadele konusunda Bati Balkan bölgesinin önemli rol oynadigini belirten Szijjarto, bölge ülkelerinin AB'yle isbirligi yapmamasi halinde düzensiz göçün durdurulmasi konusunda çok zor durumda kalacaklarini kaydetti.

Rusya-Ukrayna savasina da deginen Szijjarto, ülkesinin Ukrayna'nin komsusu oldugunu ve gerilimin artirilmamasi gerektigini aktardi.

Arnavutluk Avrupa ve Disisleri Bakani Xhaçka konusmasinda, genisleme sürecine verdigi destekten dolayi Macaristan'a tesekkür ederek AB'nin bu konuda uzun süredir stratejik düsünemedigini söyledi.

Rusya'nin Ukrayna'ya saldirmasi sonrasi AB'nin bölgenin önemini daha fazla anlamaya baslamasinin iyi haber oldugunu dile getiren Xhaçka, ''Savas, AB'ye durum degerlendirmesini güncelleme ve Avrupa'nin güvenliginin Bati Balkanlar'in güvenliginden ayrilamayacagini fark etmesi için bir firsat sunuyor.'' diye konustu.

Sirbistan Basbakan Birinci Yardimcisi ve Disisleri Bakani Dacic, AB üyeligi konusunda sartlarin sürekli degistigini ve bundan üzücü oldugunu belirtti.

Kuzey Makedonya'nin AB üyeligi için ismini bile degistirdigini ama buna ragmen ciddi bir ilerleme saglanamadigini aktaran Dacic, ''Çesitli sözlesmelerin imzalanmasindan hiçbir sey çikmiyor, sanki peçetelere imza atiyoruz.'' ifadelerini kullandi.

Kuzey Makedonya Disisleri Bakani Osmani ise ülkesinin AB entegrasyonuna 2001 yilinda basladigini ama o günden bu yana ciddi ilerleme saglanamadigini kaydetti.

Bati Balkanlar'i, AB üyesi ülkeler tarafindan çevrilmis ada olarak tanimlayan Osmani, bölge ülkelerinin AB üyesi olmadigi sürece bu projenin tamamlanamayacagini sözlerine ekledi.