Balikesir'de "30 Büyüksehir ve Uluslararasi Yerel Yönetimler Tarim Çalistayi" basladiIlkan Toprak,Miraç Kaya

Balikesir'de "30 Büyüksehir ve Uluslararasi Yerel Yönetimler Tarim Çalistayi" basladiIlkan Toprak,Miraç Kaya

BALIKESIR (AA) - Balikesir'de, Uluslararasi Tarim Sehirleri Birligince (AGRICITIES) bu yil 3'üncüsü düzenlenen "30 Büyüksehir ve Uluslararasi Yerel Yönetimler Tarim Çalistayi"nin açilisi gerçeklestirildi.

Avlu Kongre Kültür Merkezi'ndeki çalistayin açilisinda stantlar gezildi, saygi durusunda bulunuldu ve Istiklal Marsi okundu.

Türkiye Belediyeler Birligi ve Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, tanitim filminin izletilmesinin ardindan yaptigi konusmada, ilde tarimi gelistirmek için çiftçiye ve üreticiye destekler verdiklerini söyledi.

Balikesir Çiftçi Egitim Merkezi'ni (BAÇEM) kurarak üreticileri destekleyip maliyetlerinin azalmasina yardimci olduklarini anlatan Yilmaz, söyle konustu:

"Balikesir Büyüksehir Belediyesi olarak isin surasindayiz: Birincisi, çiftçimiz bilimsel olarak ne yaptigini bilsin istiyoruz. Bunun için BAÇEM diye çiftçi egitim merkezi kurduk. Ikincisi, maliyetlerini azaltsin. Maliyet nasil olur? Kümelesme olmadiginda ürünün maliyeti artar. Biz kümelesme olsun. Girdi ve çiktilarini bir bilisim ortaminda olusturmak, onun farkindaligini artirmak, sübvanseler yapmak ve altyapi çalismalarini yapmakla ilgili kendimizi mükellef gördük. 'Basarili misiniz?' derseniz, bazi seyler sabahtan aksama olmaz. Bir isletim sisteminin olusmasi bazi islerde kisa sürelerdedir ama biz 3-5 yil sonra Balikesir kuzusunda farkli bir yere gelecegimizi düsünüyoruz. Mandayla, aromatik bitki yetistiriciligi, sözlesmeli tarimla ilgili farkli bir noktaya gelecegini düsünüyoruz."

AGRICITIES Genel Sekreteri Mücahit Sami Küçüktigli da birlik olarak 18 ülkedeki sehirleri tarim alaninda tesvik etmek için çalisma yürüttüklerini dile getirdi.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nden gelen Tatlisu Belediye Baskani Hayri Orçan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in önderliginde KKTC'nin 50 yillik içme suyunu karsilayacak ve tarimsal alanda kullanilacak su projesinin büyük bir yatirim oldugunu ifade etti.

Konya Sanayi Odasi Baskani Mustafa Büyükegen ise Konya'nin tarimda öncü bir kent olduguna isaret etti.

Sanayi ile tarimi birbirinin alternatifi görmediklerini vurgulayan Büyükegen, "Iki sektörü birbirine güç veren kardes sektörler olarak görüyor, büyüme stratejilerimizi bu odak noktasi üzerine kurguluyoruz." dedi.

Açilisin ardindan Genel Sekreter Küçüktigli'nin moderatörlügündeki "Baskanlar Oturumu"nda, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler ve Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, yerel yönetimlerde tarimla ilgili düsüncelerini paylasti.

Oturumlar ve diger etkinliklerle devam edecek çalistay, 7 Ekim'de sona erecek.