Izmit Körfezi'nin biyoçesitliligi kayit altina aliniyor Sengül Azbay- Körfezde dip çamuru temizligi öncesinde gerçeklestirilen çalismada, "Yunus-S" isimli arastirma gemisiyle örnekler toplandi

Izmit Körfezi'nin biyoçesitliligi kayit altina aliniyor Sengül Azbay- Körfezde dip çamuru temizligi öncesinde gerçeklestirilen çalismada, "Yunus-S" isimli arastirma gemisiyle örnekler toplandi

KOCAELI (AA) - Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ve Istanbul Üniversitesi, Izmit Körfezi'nin dogu yakasinda baslanmasi planlanan dip çamuru temizligi öncesinde ikinci kez biyoçesitliligin tespiti için çalisma gerçeklestirdi.

Belediyeden yapilan açiklamaya göre, yürütülen çalismalarla eski günlerine dönmeye baslayan Izmit Körfezi'nde, kisa sürede dip çamuru temizligine baslanacak.

Iki etaptan olusan temizlik çalismasinin ilk etabinda, dogu baseninde 1 milyon 225 bin metrekare alanda toplam 9 milyon 462 bin 445 metreküp çamurun çikarilmasi planlaniyor.

Dip çamuru temizliginin Izmit Körfezi'ne katkilari ve ileri dönemlerde muhtemel olumlu etkilerinin ortaya konulmasi amaciyla bölgede, ayrica denizsel biyoçesitlilik durumunun tespitine yönelik geçen ay çalisma baslatildi.

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ve Istanbul Üniversitesince yapilan çalisma kapsaminda, Su Bilimleri Fakültesine ait "Yunus-S" isimli arastirma gemisi ikinci kez Izmit Körfezi'ne geldi.

Arastirma gemisiyle Izmit Körfezi'nin dogu baseninde örnekler ikinci kez toplandi.

Dip çamuru çekilecek alanda 3 örnekleme noktasi ve çalisma alaninin disinda referans örnekleme noktasi belirlendi. 4 noktada yürütülen faaliyetlerde, deniz suyundaki degisken parametreler, besin tuzlari, klorofil-a, bakteriyolojik analizler, fitoplankton analizleri, zooplankton analizleri, balik ve bentik organizma çalismalari yapildi.

Dip çamurunu çekme islemi öncesinde yürütülen çalismalar çamurun çekildigi dönem ve sonrasini da kapsayacak sekilde ileriki dönemlerde de tekrarlanacak.

- "Deniz canlilarin dagilimina bakiyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Ugur Uzer, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ile ortaklasa yaptiklari çalismada, Izmit Körfezi bölgesinde deniz içerisinde sifirdan 20 veya 25 metreye kadar bulunan istasyonlarda deniz canlilarinin dagilimina baktiklarini belirterek "Ayrica deniz dibinden çamur örnegi alip çamur içerisindeki canlilara ve bakterilere bakiyoruz. Ardindan SDI cihaziyla su kolonundaki sicaklik, tuzluluk, çözülmüs oksijen, PH ve iletkenlik degerlerinin ölçümlerini yapiyoruz. Alinan sonuçlari degerlendirecegiz. Bu çalismamiz yaklasik yil sonuna kadar devam edecek." ifadesini kullandi.