Leonardo Da Vinci'nin annesi Caterina'nin Çerkez oldugu iddia edildiBaris Seçkin

Leonardo Da Vinci'nin annesi Caterina'nin Çerkez oldugu iddia edildiBaris Seçkin

ROMA (AA) - Dünyaca ünlü Italyan dahi, mucit, mimar ve ressam Leonardo Da Vinci'nin annesi Caterina'nin Kafkaslar'dan geldigi ve Çerkez oldugu ileri sürüldü.

Italyan ANSA ajansinin haberine göre, Napoli L'Orientale Üniversitesinde Rönesans üzerine çalismalariyla bilinen Prof. Carlo Vecce’nin, Floransa Devlet Arsivi'nde buldugu orijinal bir belge Leonardo Da Vinci'nin annesi Caterina'nin hikayesinin yeniden yazilmasina yol açabilir.

Söz konusu belge, Leonardo Da Vinci'nin annesi Caterina'nin köle olarak Kafkasya’da Çerkez bölgesinden önce Istanbul'a oradan da Floransa’ya geldigini ve 2 Kasim 1452'de Leonardo Da Vinci'nin babasi Piero Da Vinci tarafindan yazilan bir noter tasdiki ile serbest kaldigini ortaya koydu.

Leonardo Da Vinci'nin annesinin hayatina dair kesfettigi bu bulgudan yola çikarak "Caterina'nin gülümsemesi" kitabini bu hafta içinde yayinlayan Prof. Vecce, Caterina'nin Çerkez kökenli genç bir kiz iken kaçirildigini, önce Istanbul, oradan Venedik'e köle olarak satildigini ve son olarak Floransa'da daha sonradan oglu Leonardo Da Vinci'nin babasi olacak Pietro Da Vinci ile karsilastigini aktardi.

Vecce, çalismalarina Caterina'nin bir süredir dillendirilen köle oldugu iddiasini çürütmek için basladigini ama buldugu belgenin köle oldugu tezini dogrulayacak nitelikte oldugunu ifade etti.