Kazakistan’da Meclis ve yerel meclis seçimlerinde oy verme islemi basladiMeiramgul Kussainova

Kazakistan’da Meclis ve yerel meclis seçimlerinde oy verme islemi basladiMeiramgul Kussainova

ASTANA (AA) - Kazakistan’da 7 siyasi parti ile 525 bagimsiz adayin yaristigi erken Meclis ve yerel meclis seçimlerinde oy verme islemi basladi.

Ülkede seçim için kurulan 10 bin 223 sandik yerel saatle 07.00’de açildi.

Toplam nüfusu 19 milyonu asan ülkede 12 milyon 32 bin 550 kayitli seçmen, kendilerini 5 yil boyunca Parlamentonun alt kanadi Meclis ve yerel meclislerde temsil edecek milletvekillerini seçmek için oy kullaniyor.

Kazakistan’in "bagimsizlik tarihinde 8. meclis ve yerel meclis seçimleri" olarak kayda geçecek seçimlerde, 19 yil aradan sonra yeniden karma üyeli nispi temsil sistemi uygulaniyor.

Bu sistemle toplamda 98 koltuktan olusacak olan Kazakistan Meclisinde 69 milletvekili siyasi partileri, 29 milletvekili de tek vekil çikaracak bölgeleri temsil edecek.

Siyasi partilerin yani sira bagimsiz adaylarin da meclise girmesiyle ülke siyasetine yeni isimlerin kazandirilmasinin hedeflendigi seçimlerde ülkede kayitli 7 siyasi parti ve 525 bagimsiz aday yarisiyor.

Bugün ayni zamanda ülkedeki 17 il ve 3 büyüksehirdeki yerel meclislerin (Maslihat) milletvekilleri de seçiliyor.

Halihazirda yurt disinda yasayan Kazakistan vatandaslari ise ülkenin 62 ülkedeki dis temsilciliginde kurulan sandiklarda oylarini kullaniyor.

Yerel saatle oy verme isleminin 20.00’da sona erecegi ülkede seçimlerin nihai sonuçlarinin ise 10 gün içinde açiklanmasi bekleniyor.

Kazakistan’daki erken meclis ve yerel meclis seçimlerini yaklasik 800 yabanci gözlemci yerinde takip edecek. Bunlar arasinda AGIT Demokratik Kurumlar ve Insan Haklari Ofisi, Türk Devletleri Teskilati (TDT), Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Sanghay Isbirligi Örgütü (SIÖ), Islam Isbirligi Teskilati (IIT) ve Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) gibi çesitli uluslararasi kurumlar yer aliyor.

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, 19 Ocak’ta Meclisi feshetme ve erken seçimin yapilmasina iliskin kararnameyi imzalamisti.