Bakan Yumakli: "Damizlik düve yetistiriciligine 80 milyon lira hibe destegi sagladik"Zeynep Duyar

Bakan Yumakli:  "Damizlik düve yetistiriciligine 80 milyon lira hibe destegi sagladik"Zeynep Duyar

ANKARA (AA) - Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, nitelikli damizlik düve yetistirme merkezlerinin kurulmasi ve yetistiricilerin hayvanlarini bu merkezlerden temin etmeleri amaciyla toplam 80 milyon lira hibe destegi sagladiklarini bildirdi.

Tarim ve Orman Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Hayvancilik Genel Müdürlügü (HAYGEM), hayvanciligi desteklemek için bir yandan projeler yürütürken diger yandan aile isletmelerine yönelik hibe destekleri veriyor. HAYGEM, 2016'da çikarilan Bakanlar Kurulu karariyla yürürlüge konulan Damizlik Düve Yetistiriciliginin Desteklenmesine Iliskin Karar kapsaminda, damizlik düve yetistirme merkezleri kurulmasi için yatirimcilara yüzde 50 hibe destegi sagliyor. 26 ilde olusturulan bu merkezlerde isletmelere ahir yapimi, makine ve hayvan alimina yönelik destekler veriliyor. Damizlik düve yetistirme merkezlerinin çalismalari Tarim ve Orman Bakanliginca belirlenen kriterler dogrultusunda gerçeklestiriliyor. Bu merkezler belirli araliklarla Bakanlikça denetleniyor.

Öte yandan HAYGEM, damizlik düve yetistirme merkezlerinden yerli hayvan alinmasi durumunda üreticilere yüzde 50, Bakanligin izin verdigi hastaliktan ari isletmelerden temin edilmesi durumunda da yüzde 40 hibe destegi sagliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, hayvanciligin daha da gelistirilmesi ve hayvansal üretimde verimliligin artirilmasi için çalismalara araliksiz devam ettiklerini belirtti.

Yumakli, özellikle aile isletmelerinin ihtiyaci olan damizlik materyallerin yurt içinden saglanmasi amaciyla damizlik düve yetistirme merkezlerinin önem tasidigini vurguladi. Yetistiricilerin her daim yaninda olduklarini vurgulayan Yumakli, sunlari kaydetti:

"Nitelikli damizlik hayvan ihtiyacinin yurt içinden karsilanmasi amaciyla yüzde 50 hibe destegimizle kurulan damizlik düve yetistirme merkezleri için 45 milyon liralik kaynak aktardik. Ayni zamanda bu merkezlerden hayvan temin eden yetistiricilerimize yüzde 50, Bakanligimizca izin verilen hastaliktan ari isletmelerden temin eden yetistiricilerimize de yüzde 40 destek saglayarak 35 milyon lira hibe ödemesi gerçeklestirdik. Bu kapsamda hibe destegi tutarimiz uygulamanin basladigi 2017'den bu yana toplamda 80 milyon lirayi buldu."