Istanbul Ihracatçi Birlikleri’nden 1,6 milyar dolarlik ihracatYunus Türk- Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Müjdat Sezer: - "Istanbul Ihracatçi Birlikleri, yeni yilda 10 farkli ülkede gerçeklesecek en önemli 15 fuarin milli katilimini düzenleyecek"

Istanbul Ihracatçi Birlikleri’nden 1,6 milyar dolarlik ihracatYunus Türk- Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Müjdat Sezer:
- "Istanbul Ihracatçi Birlikleri, yeni yilda 10 farkli ülkede gerçeklesecek en önemli 15 fuarin milli katilimini düzenleyecek"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ihracatçi Birlikleri (IIB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçi birligine üye farkli sehirlerde faaliyet gösteren 20 bini askin firma ile yilin ilk iki ayinda yaklasik 1 milyar 640 milyon dolarlik ihracat yapti.

IIB açiklamasina göre, Istanbul ihracatçilari, 181 ülke pazarina ürün satti ve ülke ihracatindaki payi yüzde 4,9 oldu.

IIB, bünyesinde bulunan yedi ihracatçi birligine üye farkli sehirlerde faaliyet gösteren 20 bini askin firma ile bu yilinin ilk iki ayinda yaklasik 1 milyar 640 milyon dolar ihracat yapti.

Istanbul Ihracatçi Birlikleri, yilin ilk iki ayinda, deger bazinda en fazla ihracati 100 milyon dolar ile Irak’a gerçeklestirdi. Irak’a en fazla kümes hayvanlari, hayvansal mamuller ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri satildi.

IIB, Irak’in ardindan deger bazinda en fazla Amerika Birlesik Devletleri, Almanya, Birlesik Krallik ve Rusya’ya ihracat yapti.

IIB tarafindan yapilan ihracatta, ABD’ye hububat, bakliyat, yagli tohumlar, mobilya, kagit ürünleri, Almanya’ya findik ve mamulleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, Birlesik Krallik’a mobilya, kagit ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, Rusya’ya ise hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ile mobilya, kagit ve orman ürünleri ön plana çikti.

Ülke gruplari baz alindiginda ise IIB’nin en fazla ihracat yaptigi bölge, 359 milyon dolar ile Avrupa Birligi ülkeleri oldu. Avrupa Birligi ülkelerine yapilan ihracat, 2023 yilinin ilk iki ayinda, bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 0,7 artti.

Istanbul Ihracatçi Birlikleri, subat ayinda ise 820,5 milyon dolar tutarinda ihracat yapti. Birlik, subat ayinda en fazla ihracati Irak, Amerika Birlesik Devletleri ve Almanya’ya gerçeklestirdi.

IIB bünyesinde bulunan birliklerden Istanbul Mobilya, Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi, 2023 yilinin ilk iki ayinda 567 milyon dolar, Istanbul Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IHBIR) bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 13,5 artisla 563 milyon dolar, Istanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi (ISHIB) 176 milyon dolar, Istanbul Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IFMIB) 131 milyon dolar, Istanbul Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi 77 milyon dolar, Gemi, Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birligi (GYHIB) yaklasik 67 milyon dolar, Istanbul Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (KUMIB) bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 5,2 artis ile yaklasik 47 milyon dolar tutarinda ihracat gerçeklestirdi.

- "Istanbul Ihracatçi Birlikleri, yeni yilda 25 ülkede 60’a yakin etkinlik yapmayi planliyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Müjdat Sezer, depremler nedeni ile Türkiye'nin zor bir dönem yasadigini ve hala da yasamaya devam ettigini ifade etti.

Sezer, sunlari kaydetti:

"Elbette bu durumun ihracat rakamlarimiza yansimasi da kaçinilmaz oldu. Ihracatçi ailesi olarak, depremzedelerin yaralarini sarmak için tüm gücümüz ile bölgeye kostuk, diger taraftan da ihracatimizin artmasi için çalismalarimiza devam ettik. Her zamankinden daha fazla çalismamiz ve ihracat yapmamiz gerektiginin farkindayiz. Istanbul Ihracatçi Birlikleri, yeni yilda 25 ülkede 60’a yakin etkinlik yapmayi planliyor. Bu etkinliklerden 25 tanesi, Ticaret Bakanligi’nin uzak ülkeler ihracat stratejisi dogrultusunda gerçeklestirilecek. IIB, yeni yilda, 10 farkli ülkede gerçeklesecek en önemli 15 fuarin milli katilimini düzenleyecek."