AB'den "bankacilik sektörümüz iyi durumda" degerlendirmesiAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Finansal Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness: - "ABD'deki durumu dikkatle takip ediyoruz. Bunun AB üzerindeki dogrudan etkisi sinirli görünüyor"

AB'den "bankacilik sektörümüz iyi durumda" degerlendirmesiAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Finansal Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness:
- "ABD'deki durumu dikkatle takip ediyoruz. Bunun AB üzerindeki dogrudan etkisi sinirli görünüyor"

BRÜKSEL (AA) - AB Komisyonu Finansal Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, AB bankacilik sektörünün genel olarak iyi durumda oldugunu, ABD'deki banka iflaslarinin Avrupa'yi dogrudan etkilemesini beklemediklerini söyledi.

McGuinness, Strazburg'da gerçeklestirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda ABD'deki banka iflaslarinin Avrupa'ya etkisi hakkinda konustu.

"ABD'deki durumu dikkatle takip ediyoruz. Bunun AB üzerindeki dogrudan etkisi sinirli görünüyor." diyen McGuinness, yasananlardan bankacilik sektörü için çikarilacak dersler oldugunu ifade etti.

McGuinness, son birkaç gün içinde Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank ve Silvergate Bank olmak üzere 3 ABD bankasinin iflas ettigini animsatti.

ABD makamlarinin kapsamli, hizli ve kararli adimlar attigina isaret eden McGuinness, "Bu banka iflaslari bilançolarinin yönetimindeki eksikliklerden kaynaklaniyor." dedi.

SVB'nin salgin ve sonrasindaki dönemde ciddi kurumsal mevduat aldigini animsatan McGuinness, bankanin bu mevduatlarin önemli bir bölümünü uzun vadeli sabit faizli varliklara yatirdigini belirtti.

McGuinness, bankanin daha sonra bir mevduat çikisi ile karsilastigini, SVB'nin faiz oranlari yükseldigi için uzun vadeli varliklari önemli bir zararla satmak zorunda kaldigini ifade etti.

Bu kaybin daha fazla mevduat çikisini tetikledigini vurgulayan McGuinness, bankanin sermaye artiramadigini ve ABD yetkililerinin devreye girmesi gerektigini söyledi.

McGuinness, "SVB'nin AB'de çok sinirli bir varligi bulunuyordu." diye konustu.

Bankacilik denetim makamlari ile temas halinde olduklarina dikkati çeken McGuinness, "ABD'deki banka iflaslarinin AB üzerindeki dogrudan etkisi sinirli görünmektedir." dedi.

McGuinness, SVB ile AB bankalari arasinda bir benzerlik olmadigina isaret ederek, "Bu durum, ekonomik ve finansal durumun küresel olarak ve Avrupa'da nasil degistigini göstermektedir." degerlendirmesinde bulundu.

"Faiz oranlarindaki degisim yeni bir ortam yaratti." yorumunu yapan McGuinness, AB mali sistemi ve özellikle bankalarin siki denetim altinda tutuldugunu animsatti.

McGuinness, "Bu yeni ortama karsi teyakkuzda olmaliyiz. Finansal istikrar açisindan yüksek enflasyon ve artan faiz oranlari uzun süreli düsük faiz oranlarindan farkli zorluklar ortaya çikariyor." dedi.

SVB'nin tahvil portföyündeki gerçeklesen kayiplarin bu sorunun bir örnegi olduguna isaret eden McGuinness, AB bankacilik sektörünün genel olarak iyi durumda oldugunu, ulusal ve Avrupa makamlari tarafindan siki denetlediklerini animsatti.

McGuinness, ABD bankalarinin likidite konusunda kati kuralara tabi olmadigini animsatarak, “AB'de Basel standartlarini bütün bankalara uyguluyoruz." diye konustu.