Reel Kesim Güven Endeksi martta 2,8 puan artarak 105,2'ye yükseldiMuhammed Said Tanil

Reel Kesim Güven Endeksi martta 2,8 puan artarak 105,2'ye yükseldiMuhammed Said Tanil

ISTANBUL (AA) - Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), martta bir önceki aya göre 2,8 puan yükselerek 105,2'ye çikti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) tarafindan mart ayina iliskin Iktisadi Yönelim Istatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açiklandi. Iktisadi Yönelim Anketi sonuçlari, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1727 is yerinin yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilerek degerlendirildi.

Buna göre, RKGE martta bir önceki aya kiyasla 2,8 puan artarak 105,2 seviyesinde gerçeklesti. Ayni dönemde mevsimsellikten arindirilmis reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 1,7 puan yükselisle 104,1'e çikti.

Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, genel gidisat, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut toplam siparis miktari, sabit sermaye yatirim harcamasi ve mevcut mamul mal stokuna iliskin degerlendirmeler endeksi artis yönünde, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve son üç aydaki toplam siparis miktarina iliskin degerlendirmeler ise endeksi azalis yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa siparis miktari ve ihracat siparis miktarinda azalis bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi.

Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarinin seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde oldugu yönündeki degerlendirmeler bir önceki aya göre zayifladi.

Gelecek üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa siparis miktari ve ihracat siparis miktarinda artis bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin artis yönlü beklentiler bir önceki aya göre güçlenirken, gelecek üç aydaki istihdama iliskin artis yönlü beklentiler ise bir önceki aya göre zayifladi.

- ÜFE beklentisi yüzde 70,4'e geriledi

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artis olacagini bekleyenler ile son üç ayda artis oldugunu bildirenler lehine olan seyir ve gelecek üç aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de zayifladi.

Gelecek on iki aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 4,4 puan azalarak yüzde 70,4 seviyesinde gerçeklesti.

Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 9,5’e yükselirken, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 75,4‘e, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 15,1‘e geriledi.