Almanya'da suç oranlari arttiCüneyt Karadag

Almanya'da suç oranlari arttiCüneyt Karadag

BERLIN (AA) - Almanya'da 2022'de suç oranlarinin bir önceki yila göre yüzde 11,5 artis gösterdigi bildirildi.

Içisleri Bakani Nancy Faeser, Berlin Içisleri Senatörü Iris Spranger ile Federal Kriminal Dairesi Baskani (BKA) Holger Münch, "Berlin'de 2022 yili Kriminal Suç Istatistigi Raporu"nu kamuoyuna açikladi.

Içisleri Bakani Faeser, 2022'de ülke çapinda toplam 5 milyon 629 bin suç kaydedildigini belirterek, bu rakamin bir önceki yila göre yüzde 11,5 artis gösterdigini söyledi.

2022 rakamlari, Kovid-19 kisitlamalarinin olmadigi 2019 yiliyla karsilastirildiginda suç vakasi sayisinda yüzde 3,5'lik artis görüldügünü aktaran Faeser, özellikle çocuklarin ve gençlerin her gün cinsel siddetin kurbani olmasinin dehset verici oldugunu vurguladi.

Faeser, söyle devam etti:

"Bu tür olaylarda, failleri ve aglarini tespit etmek ve çocuklari korumak için elimizden gelen her seyi yapiyoruz. Bu en önemli önceligimizdir. Gelecekte istismar görüntülerinin ortaya çikarilmasi, silinmesi ve faillerin yargilanmasi için ilk kez çevrim içi platformlari sorumlu tutacak Avrupa araçlari olusturacagiz. Çocuk Istismarina Karsi AB Merkezi ile magdurlari destekleyecek ve ilk kez onlara istismar görüntülerinin hala dolasimda olup olmadigini açikça bilme hakki verecegiz."

Kendisini yakindan ilgilendiren bir diger konunun kadina yönelik siddetle mücadele olduguna isaret eden Faeser, su ifadeleri kullandi:

"Kadinlari daha iyi korumak ve saldiri korkusunu ortadan kaldirmak için harekete geçmeliyiz. Toplu tasima araçlarinda ve suçun yogun oldugu yerlerde, daha fazla güvenlik görevlisine ve video gözetimine ihtiyacimiz var. Ayrica etkili bir sekilde mücadele edebilmek için kadina yönelik siddeti açikça tanimamiz ve adlandirmamiz gerekmektedir. Bu nedenle gelecekte kadin düsmani suçlari, polis istatistiklerinde daha kesin bir sekilde kaydedecek ve degerlendirecegiz. Bu yaz, aile içi siddet konusunda yeni bir durum raporu sunacagiz."

- Göreceli artisin en önemli nedenlerinden birisi Kovid-19 kisitlamalari

Berlin Içisleri Senatörü Spranger, cinsel taciz suçlarin magdurlarinin yüzde 92,4'ünün ve aile içi siddet magdurlarinin yüzde 80'inin kadin oldugunu aktardi.

Sprenger, kadina yönelik siddetle mücadele çalismalari kapsaminda Asagi Saksonya ve Berlin'de özel olarak gelistirilmis bir pilot uygulanmanin yapildigina dikkati çekti.

BKA Baskani Holger Münch de vaka sayisindaki göreceli artisin en önemli nedenlerinden birisinin Kovid-19 kisitlamalarinin kaldirilmasi oldugunu belirtti.

Münch, Kovid-19 sonrasi özellikle hirsizlik ve soygun suçlari ile bedensel zarar vakalarinin sayisindaki önemli artisin dikkati çektigini kaydetti.

Almanya'da 2019'da 5 milyon 436 bin, 2021'de 5 milyon 48 bin suç vakasi kayitlara geçmisti.