Almanya'da toptan esya fiyatlari düsmeye devam ediyorBahattin Gönültas

Almanya'da toptan esya fiyatlari düsmeye devam ediyorBahattin Gönültas

BERLIN (AA) - Almanya'da toptan ticaretteki fiyatlar, martta enerji fiyatlarindaki düsüsün etkisiyle zayiflamaya devam etti.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya'da Toptan Esya Fiyat Endeksi, martta aylik bazda yüzde 0,2 ve yillik bazda yüzde 2 artti. Endeks, yillik bazda subatta yüzde 8,9 ve ocakta yüzde 10,6 artis kaydetmisti.

Rusya-Ukrayna savasinin baslamasinin ardindan Nisan 2022'de toptan esya fiyatlarindaki artis, yüzde 23,8 seviyesine ulasmisti.

Destatis açiklamasinda, "Toptan esya fiyatlari, martta art arda altinci kez düstü ve Ocak 2021'den beri en düsük yillik artis orani olarak kayitlara geçti." denildi.

Açiklamada, toptan esya fiyatlarindaki yillik yükseliste gida, içecek ve tütün mamullerindeki fiyat artislarinin etkili oldugu belirtilerek, bu ürünlerdeki fiyatlarin ortalama olarak Mart 2022'ye göre yüzde 16,4 daha yüksek oldugu bildirildi.

Martta yillik bazda petrol ürünlerinde yüzde 17,9 düsüs olurken, et ve canli hayvan fiyatlarindaki artisin yillik bazda sirasiyla yüzde 20 ve yüzde 37,6 olmasi dikkati çekti.

Süt, yumurta, ve yemeklik yag fiyatlari yillik yüzde 19,6, yapi malzemeleri fiyatlari da yüzde 19,8 artis kaydetti.

Ülkede ocak ve subatta yüzde 8,7 olan yillik enflasyon, enerji fiyatlarindaki düsüsün etkisiyle martta yüzde 7,4'e gerilemisti.