VIOP'ta endeks kontrati haftaya düsüsle basladiMurat Aslan

VIOP'ta endeks kontrati haftaya düsüsle basladiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Borsa Istanbul Vadeli Islem ve Opsiyon Piyasasi'nda (VIOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayali kontrat, haftaya yüzde 0,4 düsüsle 5.660,00 puandan basladi.

Nisan vadeli endeks kontrati, açilis seansinda önceki normal seans kapanisinin yüzde 0,4 altinda 5.660,00 seviyesinden islem gördü.

Cuma günü dalgali bir seyir izleyen endeks kontrati, normal seansi önceki kapanisinin yüzde 2,7 altinda 5.681,00 puandan tamamladi. Endeks kontrati aksam seansinda da düsüsünü sürdürerek 5.660,00 puana indi.

Analistler, küresel pay piyasalarinda, bankacilik sektöründeki sikintilarin devam edebilecegine iliskin endiselerle karisik bir seyrin öne çiktigini belirterek, konuyla ilgili gelismeler ve ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) çarsamba günü açiklanacak para politikasi kararlarinin yatirimcilarin odaginda yer aldigini bildirdi.

ABD'de baslayip Avrupa'ya siçrayan bankacilik krizinde hafta sonu yogun mesai yasanirken, Isviçre'nin en büyük bankasi UBS'in, kriz yasayan Credit Suisse'i 3 milyar Isviçre frangina (3,3 milyar dolar) satin alacagi duyuruldu.

Öte yandan, Fed ve 5 büyük merkez bankasindan yapilan ortak açiklamada, var olan ABD dolari swap hatti düzenlemeleri araciligiyla likiditeyi artirmak için koordineli bir adim atildigi duyuruldu.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda ise belirsizlikler devam ederken, Fed'in yüzde 40 ihtimalle faiz artirmayacagi, yüzde 60 ihtimalle de 25 baz puanlik faiz artisina gidecegi öngörülüyor.

Analistler, bugün Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Avro Bölgesi'nde dis ticaret dengesi verileriyle birlikte bankacilik krizine iliskin haber akisinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan 5.600 ve 5.500 seviyelerinin destek, 5.700 puanin destek konumunda oldugunu ifade etti.