OHAL kapsaminda bölgesel kalkinma ve yatirim tesviklerine iliskin yeni tedbirler alindiMerve Özlem Çakir

OHAL kapsaminda bölgesel kalkinma ve yatirim tesviklerine iliskin yeni tedbirler alindiMerve Özlem Çakir

ANKARA (AA) - Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen ve olaganüstü hal (OHAL) ilan edilen illerdeki yatirimlar için genel tesvik uygulamalari kapsaminda düzenlenen ve 6 Subat itibariyla yatirim süresi biten, tamamlama vizesi yapilmamis yatirim tesvik belgeleri, talep alinmaksizin tamamlanmis sayilacak.

Konuya iliskin Cumhurbaskanligi Kararnamesi Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, OHAL ilan edilen illerdeki kalkinma ajanslarinin yönetim kurulu toplantilari 3 ay süreyle yapilmayabilecek. Yönetim kurullarinin toplanamadigi sürede, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan belirlenen yönetim kurulu yetkileri genel sekreterce kullanilabilecek.

Bakanlik, bölge kalkinma idareleri ve OHAL ilan edilen iller disinda bulunan kalkinma ajanslari, OHAL ilan edilen illerde ekonomik ve sosyal kalkinma alaninda ihya faaliyetlerine destek olmak amaciyla programlar uygulayabilecek.

Kalkinma ajanslari, OHAL ilan edilen iller yararina ve OHAL süresince, tasinmazlar hariç, kiralama ve satin alma yapabilecek.

Depremler dolayisiyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde yapilmakta olan yatirimlar için genel tesvik uygulamalari kapsaminda düzenlenen ve 6 Subat itibariyla yatirim süresi biten ve tamamlama vizesi yapilmamis yatirim tesvik belgeleri, talep alinmaksizin, yatirim süresi devam eden yatirim tesvik belgeleri ise 3 ay içinde talep edilmesi halinde, yatirim tesvik belgesindeki kayit ve sartlar aranmaksizin mevcut haliyle tamamlanmis sayilacak.

Bu yerlerde yapilmakta olan yatirimlar için bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik tesvik uygulamalarina istinaden düzenlenen ve 6 Subat itibariyla tamamlama vizesi yapilmamis yatirim tesvik belgeleri de 3 ay içinde talep edilmesi halinde, yatirim tesvik belgesinde kayitli desteklerin durdurulmasi ve yararlanilan desteklerin geri alinmamasi suretiyle yatirim tesvik belgesindeki kayit ve kosullar aranmaksizin, mevcut haliyle tamamlanmis olarak kabul edilecek. ???????