Bakan Soylu, Kahramanmaras Afet Koordinasyon Merkezi'nde konustu:Hakan Burak Altunöz,Okan Coskun- "Deprem bölgesinde ve bazi yerlerde hem Maliye Bakanligimizin hem valiliklerimizin hem de diger bakanliklarimizin takibine ragmen üzülerek belirtmek istiyorum ki kira fiyatlarinin 2 kat, 3 kat arttigina dair hem tespitlerimiz hem degerlendirmelerimiz hem de vatandaslarimizin sikayeti, ihbari var" - "Bu konuda tespitleri olan vatandaslarimizin bir CIMER'e, iki 112 Acil Çagri Merkezine, üç bizatihi ka

Bakan Soylu, Kahramanmaras Afet Koordinasyon Merkezi'nde konustu:Hakan Burak Altunöz,Okan Coskun- "Deprem bölgesinde ve bazi yerlerde hem Maliye Bakanligimizin hem valiliklerimizin hem de diger bakanliklarimizin takibine ragmen üzülerek belirtmek istiyorum ki kira fiyatlarinin 2 kat, 3 kat arttigina dair hem tespitlerimiz hem degerlendirmelerimiz hem de vatandaslarimizin sikayeti, ihbari var"
- "Bu konuda tespitleri olan vatandaslarimizin bir CIMER'e, iki 112 Acil Çagri Merkezine, üç bizatihi ka

KAHRAMANMARAS (AA) - Içisleri Bakani Süleyman Soylu, deprem bölgesinde kira fiyatlarinin 2-3 kat arttigina dair tespitlerin bulundugunu, vatandaslarin bu konuda CIMER, 112 Acil Çagri Merkezi, karakollar ve kaymakamliklara basvurabilecegini belirtti.

Bakan Soylu, Kahramanmaras Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptigi açiklamada, 6 Subat'taki ilk depremin ardindan bugüne dek 27 bin 84 artçi sarsinti oldugunu, bunlardan 11 bin 50'sinin Kahramanmaras merkezli gerçeklestigini ifade etti.

Kentte acil yikilacak ve yikik bina sayisinin 11 bin 808 olduguna isaret eden Soylu, enkaz kaldirma çalismalarina iliskin su bilgileri verdi:

"Bu sayinin 9 bin 970'i yani yüzde 84,43'ü yikildi veya enkaz olarak alindi, yerine tasindi. Pazarcik, tamamlandi. Yani Pazarcik'taki bu islem tamamen, köyler dahil sona erdi. Elbistan'da köyler hariç tamamlandi. Sadece kalan binalar tescili olan veya Kültür ve Turizm Bakanligi ile degerlendirilebilecek binalar yahut köylerde, mahallelerde çok küçük dar olan, yani ufak bir el arabasinin geçebilecegi yerlerle ilgili birkaç yikim var. Onun disindakilerde 'Elbistan da tamamlandi.' diyebiliriz. Türkoglu'nda toplam 39 bina kaldi. Buradaki çalismalar da devam ediyor. Yine Göksun köyler dahil yüzde 70 seviyesinde ama bayrama kadar burasi nihayete erecek. Afsin'de toplam o da yeni tespit edilen 2 yikik bina enkazi var, onlar kaldirilmis olacak. Böylece burasi da tamamlanmis oluyor. Nurhak'ta merkez bitti, köylerde ise bir tarama halen devam etmektedir. Bayrama kadar da köylerdeki tarama sona erecektir."

Depremden etkilenen 11 sehirde daha önce tespit edilen 57 bin 29 acil yikilacak ve ayni zamanda yikilmis binaya ait enkazin söz konusu oldugunu kaydeden Soylu, bu enkazdan 40 bin 969'unun kaldirildigini kaydetti.

- Depremzedelere yönelik çalismalar

Depremzedelere yönelik çalismalara deginen Soylu, söyle devam etti:

"Cumhurbaskanimizin riyasetinde yürütülen tüm bu süreçte ilk önce açiklanan az hasarli, orta hasarli, agir hasarli, yikilmis hane sahiplerine 10 bin lira verilecekti. Toplam 1 milyon 747 bin 39 kisi, hane tespit edildi. Bunun 1 milyon 719 bin 898'ine az hasarli daire olmak üzere 10 bin liralik nakitleri ödenmis oldu. Yine bunun yani sira özellikle tasinma yardimlariyla ilgili 15 bin lira verilecekti. Bunun 431 bin 138 hane sahibine su ana kadar 15 bin liralik nakit yardimi gönderildi. Böylece burada da önemli bir noktaya gelinmis oldu. Burada önemli bir mesele daha var, yine Sayin Cumhurbaskanimizin takip ettigi ve ailesinden hayatini kaybeden veya vatandaslardan hayatini kaybedenlerden ailesinde kardesine kadar yapilacak ödemelerle ilgili bir degerlendirme yapildi. Toplam 50 bin 500, su ana kadar bu konuda yaptigimiz tespitler 50 bin 500 vatandasimizin hayatini kaybettigi. Biliyorsunuz 1020 civarinda kimliksiz söz konusu ki onlarla ilgili degerlendirmelerimiz de devam ediyor. Özellikle adli tip ve savciliklar, kriminal nezdinde."

Vefat eden 39 bin 689 kisi için yakinlarina ödeme yapildigini aktaran Bakan Soylu, "Bunlar, miras hukuku seklinde gerçeklestirildigini ifade etmem herhalde meseleyi biraz açiklamam açisindan yeterlidir. 5 bin kisilik vefat eden vatandasimizla ilgili, maalesef onlarin yakinlariyla ilgili bir tespitimiz su ana kadar yok. Fakat onlarla ilgili ödemeler bir yerde bloke edilmektedir. O konuda da yine Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlari ve AFAD'in koordinasyonda sürdürülmektedir. Burada da yine önemli ölçüde tamamlandigini ifade etmek istiyorum." diye konustu.

- Fahis kira artislari

Kira ödemeleriyle ilgili sürecin gelecek hafta baslayacagina isaret eden Soylu, "Burada da konteynerde kalanlar kira ödemelerinden yararlanamayacak. Ancak digerleri kira ödemelerinden yararlanacak." dedi.

Sehirlerde büyük yikim oldugu için kiralanacak ev bulmakta zorluk yasanabildigini aktaran Soylu, söyle devam etti:

"Yine bir meseleyi daha ifade etmem gerekir. Maalesef deprem bölgesinde ve bazi yerlerde hem Maliye Bakanligimizin hem valiliklerimizin hem de diger bakanliklarimizin takibine ragmen üzülerek belirtmek istiyorum ki kira fiyatlarinin 2 kat, 3 kat arttigina dair hem tespitlerimiz hem degerlendirmelerimiz hem de vatandaslarimizin sikayeti, ihbari var. Bu konuda böyle bir degerlendirme elbette bizi üzmektedir ama devlet sadece üzülmekle kalmaz, geregini yerine getirmek de devletin temel bir sorumlulugudur. Bu konuda tespitleri olan vatandaslarimizin bir CIMER'e, iki 112 Acil Çagri Merkezine, üç bizatihi karakollarimiza ve kaymakamlarimiza müracaati bizim takibatimizi baslatacaktir. Yani bu kabul edilebilir bir durum degildir."

- "Konteyner sayisi 100 bine çikacak"

Bakan Soylu, 727 binin üzerinde çadirda 2 milyon 900 bin depremzedenin yasadigini belirterek, konusmasini söyle sürdürdü:

"66 bin konteyner de indirilmistir. Çok yakin bir zamanda bu sayi 100 bine tamamlanacaktir. 1,5-2 ay içerisinde 200 bine tamamlanacak. Bu konuda vatandaslarimizin da kira konusunda, kiralik yer bulamazlarsa veyahut da maalesef fahis fiyatlarla karsi karsiya kaliyorlarsa bizim görevimiz vatandaslarimiza ev sahipligi yapmak, diger takibati gerçeklestirmektir. Onun için burada da elimizi çabuk tutuyoruz. Konteynerlerin yasama geçebilmesi için su, kanalizasyon, elektrik tesisatlarinin yollarinin acilen bitirilebilmesi için. Bir konteyner kent sadece konteynerin oraya getirilip kurulmasiyla tamamlanmiyor. Bir sehir kuruluyor ve bir sehrin bütün ihtiyaçlari kuruluyor. Onun için burada 24 saat çok yogun bir mesai sarf ediliyor. 10-12 günlük gecikme söz konusu oldu. Sebebi de yagmurlardan. Çünkü altyapiya karsilik gelen bir mesele ama önümüzdeki bir hafta boyunca yagmur yagmayacagi konusunda meteorolojik degerlendirme var. Bu çerçevede adimlarimizi daha siki sekilde atmis olacagiz."

Deprem bölgesinde gida, temizlik ürünü yardimlarinin devam ettigini anlatan Soylu, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayrami'nda da depremzedelerle olacaklarini dile getirdi.

- "Deprem bölgesinde hijyen

Deprem bölgesinde vatandaslarin temizlik ihtiyaçlarini karsilamalari için bir dizi tedbir aldiklarini da aktaran Soylu, sunlari kaydetti:

"20 bin tasinabilir tuvalet kuruldu. Konteynerlerin içerisindeki bagimsiz bölümler hariç. Ayrica su ana kadar 10 bin dus kuruldu. 5 bin 500 çamasir makinesi, 3 bin 258 kurutma makinesi ihtiyaç olan alanlarda var. Yaklasik 222 çadir kentimiz var. 308 konteyner kent planladik ve ayrica 122 de küçük bebek çadir kentlerimiz var. Onlara yönelik de standartlari yükseltme çabamiz da ayni sekilde devam etmektedir."

Köylerde de bu konuda çalisma yapildigini bildiren Soylu, "Ayin 18'inde Çin'den gelen konteynerler, tuvaletiyle, dusuyla 18 Nisan'da köylere sevk edilmeye baslanacak. Bu köylerde evi agir hasarli, yikik ve acil yikilacak durumdaki vatandaslarimizin da bu barinma meselesi çözülmüs olacak." dedi.

Saglik Bakanligi tarafindan iftar çadirlarinda, konteyner ve çadir kentlerde çalismalarin sürdügünü ifade eden Soylu, sinavlara hazirlanan ögrencilere de destek verdiklerini aktardi.

- Deprem bölgesinde seçim güvenligi

Soylu, 14 Mayis'ta yapilacak seçimler için ilgili kurumlarla degerlendirmelerin yapildigini dile getirerek, söyle konustu:

"Depremin ilk günlerinde yapilan tespitler, biraz daha çadirda oy kullanmanin olabilecegi yönündeydi ama bugün önümüzdeki süreci biraz daha rahat görebiliyoruz. Çadirda yapmanin kendi adina biraz daha riskleri olabilecegi yönünde degerlendirdik. Hem YSK hem Adalet Bakanligimizla hem de burada bulunan arkadaslarimizla birlikte kötü niyetli islemlerle karsi karsiya kalabiliriz. Onun için prefabrik yapabilme imkanimiz var, konteyner imkanimiz var, prefabrik ofis yapabilme imkanimiz var. Bunlari yaparak deprem bölgesinde seçimin güvenligi konusunda hep birlikte buna ait adimlarimiz, okullarin bahçelerinde ve diger yapilabilecek diger güvenli alanlarda, diger seçim bölgelerinde oldugu gibi gerçeklestirilecek. Allah yardimcimiz olsun."