Bilgisayar tabanli buluslar alanina Türkiye'den 92 basvuruMehmet Kadir Kilinç- Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut: - "Bilgisayar tabanli buluslar alaninda Türkiye'den 92 adet basvuru yapildi. Bu basvurularin Milli Egitim Bakanligina bagli resmi kurumlar tarafindan yapilmasi sinai mülkiyet ekosistemi için oldukça kiymetli. Ilave olarak, yapilan basvurularin 64'ü liseler tarafindan gerçeklestirildi"

Bilgisayar tabanli buluslar alanina Türkiye'den 92 basvuruMehmet Kadir Kilinç- Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut:
- "Bilgisayar tabanli buluslar alaninda Türkiye'den 92 adet basvuru yapildi. Bu basvurularin Milli Egitim Bakanligina bagli resmi kurumlar tarafindan yapilmasi sinai mülkiyet ekosistemi için oldukça kiymetli. Ilave olarak, yapilan basvurularin 64'ü liseler tarafindan gerçeklestirildi"

ISTANBUL (AA) - Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, bilgisayar tabanli buluslar alaninda Türkiye’den 92 adet basvuru yapildigini belirterek, "Bu basvurularin Milli Egitim Bakanligina bagli resmi kurumlar tarafindan yapilmasi sinai mülkiyet ekosistemi için oldukça kiymetli. Ilave olarak, yapilan basvurularin 64'ü liseler tarafindan gerçeklestirildi." ifadelerini kullandi.

Adres Patent'ten yapilan açiklamaya göre, Türkiye de bilgisayar tabanli patent basvurulari incelendiginde, Milli Egitim Bakanligina bagli resmi kurumlar tarafindan yapilan 92 adet basvuru gerçeklestirildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Millî Egitim Bakanliginin sinai mülkiyet alaninda yapmis oldugu farkindalik çalismalarinin meyvelerini vermeye basladigini bildirdi.

Bilgisayar tabanli buluslar alaninda Türkiye'den 92 adet basvuru yapildigini belirten Akbulut, "Bu basvurularin Milli Egitim Bakanligina bagli resmi kurumlar tarafindan yapilmasi sinai mülkiyet ekosistemi için oldukça kiymetli. Ilave olarak, yapilan basvurularin 64'ü liseler tarafindan gerçeklestirildi. Bu basvurular, ülkemizin sinai mülkiyet alaninda dünyada daha etkin bir konuma gelmesi adina atilan adimlarin sonuçlari. Kadin mucitlerin basvuru oraninda yakaladigimiz ivmeyi genç girisimcilerimiz ve ögrencilerimizin basvurularinda da yakalayacagiz." ifadelerini kullandi.

- Mucitler daha fazla tesvik edilmeli

Akbulut, sanayideki çarklarin dönmesine bagli olarak Türkiye'deki mucitlerin de öne çikmaya basladigini aktararak, "Üniversite-sanayi is birliklerinin artmasi gelistirilen ürünlerdeki ticarilestirme oranlarini da artiriyor. Sonuç itibariyla piyasaya sürülen her bir bulus sanayinin ihtiyaçlari dogrultusunda gelistiriliyor, üretiliyor. Özellikle burada buluslarin gelistirilmesinde kritik yere sahip olan mucitler daha fazla tesvik edilmeli. Bu yönde alinacak aksiyonlar hem ülkemizin hem de sanayimizin daha fazla kazanmasini saglayacak." degerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik kalkinmayla sinai mülkiyet basvurularinin dogru orantili oldugunu vurgulayan Akbulut, sunlari kaydetti:

"Bu ekosistem içerisinde startup'lar önemli bir yere sahip. Son 11 yilda startup'lar tarafindan yapilan patent basvurulari 20 kattan fazla artis gösterirken, buna bagli olarak girisim ekosisteminin büyüklügü de kendisini daha fazla göstermeye basladi. Bu ivmenin artan bir trendle yolunda devam edecegini öngörüyoruz. Startup'lar tarafindan yapilan patent basvuru sayilarinin 9 binlere ulasmasi ve ticarilestirme süreçlerinin de tamamlanmasiyla ülke ekonomisine istihdamdan gayri safi milli hasilaya kadar zincirleme bir etki olusturacak."