Credit Suisse, Isviçre Merkez Bankasindan 50 milyar franga yakin borçlanacak Dilara Zengin Okay

Credit Suisse, Isviçre Merkez Bankasindan 50 milyar franga yakin borçlanacak Dilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - Credit Suisse, Isviçre Merkez Bankasindan (SNB) 50 milyar Isviçre frangina (yaklasik 54 milyar dolar) yakin borçlanacagini duyurdu.

Bankadan yapilan açiklamada, Credit Suisse'in likiditesini güçlendirmek için kararli adimlar attigi bildirildi.

Açiklamada, Credit Suisse'in teminatli bir kredi tesisi ve kisa vadeli likidite imkani kapsaminda SNB'den 50 milyar Isviçre frangina yakin borçlanacagi aktarildi.

Bu ek likiditenin Credit Suisse'in ana faaliyet alanlarini ve müsterilerini destekleyecegi belirtilen açiklamada, bazi borçlanma senetlerinin de yaklasik 3 milyar Isviçre frangina (yaklasik 3,2 milyar dolar) kadar nakit karsiliginda geri alinacagi kaydedildi.

Credit Suisse'in borçlanma karari, Isviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve SNB'nin bankayla ilgili endiseleri yatistirmaya yönelik attigi likidite adiminin ardindan geldi.

FINMA ve SNB'den yapilan ortak açiklamada, piyasalarda panige neden olan Credit Suisse'e gerekirse likidite saglanacagi bildirilmisti.

- Avrupa'da Credit Suisse panigi

ABD'de baslayan bankacilik krizinin ardindan Avrupa'da da Credit Suisse panigi yasanmisti.

Isviçre merkezli Credit Suisse bankasinin en büyük ortagi Suudi Ulusal Bankasinin sermaye artirimi yapmayacaklarini duyurmasiyla bankanin hisse senedi fiyatindaki düsüs yüzde 20'yi asmis ve satis baskisi piyasa geneline yayilmisti.

Suudi Ulusal Bankasi Baskani Ammar Al Khudairy'nin verdigi bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasiyla baslayan panik satislar Avrupa'da risk algisinin had safhaya çikmasina sebep olmustu.