Brent petrolün varil fiyati 74,22 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 74,22 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 74,22 dolardan islem görüyor.

Dün 78,73 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 73,69 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.20 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,71 artarak 74,22 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 68,02 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, dünya çapinda bankalar için derinlesen kriz endiselerinin, Credit Suisse'nin, Isviçre Merkez Bankasindan (SNB) 50 milyar franga yakin borçlanacagini duyurmasiyla bir miktar hafiflemesi etkili oldu.

Bankadan yapilan açiklamada, Credit Suisse'in likiditesini güçlendirmek için kararli adimlar attigi ve teminatli bir kredi tesisi ve kisa vadeli likidite imkani kapsaminda SNB'den 50 milyar Isviçre frangina yakin borçlanilacagi belirtildi.

ABD'de baslayan bankacilik krizinin ardindan Avrupa'da da Credit Suisse panigi yasanmasi piyasalari kirilgan hale getirmis, fiyatlari asagi yönlü baskilamisti.

Dünyanin ikinci büyük petrol tüketicisi Çin'de talep toparlanmasina iliskin beklentiler de fiyatlari destekleyen bir unsur oldu.

Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) sali günü yayimlanan aylik petrol piyasasi raporunda, Çin'in petrol talebine yönelik olumlu öngörülerde bulundu.

OPEC, OECD disi ülkelerde petrol talebi artis öngörüsünü, Çin'de Kovid-19 kisitlamalarinin kaldirilmasinin ardindan ekonomik aktivitenin canlanmasi nedeniyle yukari yönlü revize etti.

Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA) da dün yayimlanan aylik petrol piyasasi raporunda, küresel petrol talebindeki artista, hava trafiginde ve Kovid-19 kisitlamalarinin kaldirildigi Çin'de beklenen toparlanmanin etkili olacagini vurguladi.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarinda yasanan artis ise talebin düsük seyrettigi algisi yaratarak fiyatlarin yukari yönlü hareketini baskiliyor.

ABD Enerji Enformasyon Idaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarinin geçen hafta yaklasik 1 milyon 600 bin varil artarak 480 milyon 100 bin varile ulastigini açikladi. Piyasa beklentisi stoklarin 600 bin varil artacagi yönündeydi.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stoklari ise 2 milyon 100 bin varil düsüsle 236 milyon varile geriledi.

Brent petrolde teknik olarak 74,66 ile 75,32 dolar araliginin direnç, 73,66 ile 73,32 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.